Україна залишиться найвищим пріоритетом під час головування Північної Македонії в ОБСЄ

Україна залишиться найвищим пріоритетом під час головування Північної Македонії в ОБСЄ

Укрінформ
Україна залишатиметься найвищим пріоритетом під час головування Північної Македонії в ОБСЄ.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив у Відні міністр закордонних справ Республіки Північна Македонія Буяром Османі, який у 2023 році стане новим головою ОБСЄ.

"Давайте будемо чіткими: агресія має бути зупинена, потрібна негайна деескалація. Її (агресії - ред.) продовження становить серйозну загрозу стабільності людської і загальної безпеки. Але найбільша загроза – для життів та майбутнього українського народу", - заявив він.

Османі наголосив, що "Україна залишатиметься найвищим пріоритетом" під час головування Північної Македонії в ОБСЄ у наступному році.

Глава північномакедонського МЗС нагадав, що 83 роки тому розпочалася найбільша в історії людства війна і, на жаль, належні висновки після неї не було зроблено.

Читайте також: Зеленський: Зробимо все, щоб ідеологія ненависті остаточно програла в Європі

"Світ пам’ятає 1 вересня як перший день початку найбільш руйнівного конфлікту у історії людства. Друга світова війна залишила глибокі сліди у нашій колективній пам’яті. Ми думали, що ми зробили висновки з її гіркого присмаку та жахливих наслідків. Але, на жаль, через 83 роки люди в Європі стали свідками нової глави театру бойових дій", - заявив він.

За словами Османі, "те, що здавалося неймовірним і таким, що є лише частиною історичних книг, перетворилося у стійку та нестерпну реальність для всіх нас".

"Світ знову стикнувся з надзвичайними викликами. Це стосується і ОБСЄ, яка опинилася в епіцентрі шторму – агресії однієї держави-учасниці проти іншої", - додав міністр.

Глава МЗС Північної Македонії наголосив, що "агресія рф проти України є невиправданою та помилковою".

"Це – грубе порушення Статуту ООН, зобов’язань у рамках ОБСЄ та основоположних принципів міжнародного права, але передусім – цінностей людськості", - заявив він.

Читайте також: Зеленський наполягає на новому пакеті санкцій проти рф у відповідь на її ядерний шантаж

Також міністр додав, що ця війна "розмиває основи ОБСЄ" та "суперечить принципам, на які ми погодилися і які ми цінуємо".

Як повідомлялось, головування країн-учасниць в ОБСЄ відбувається на ротаційній основі. У 2022 році головує Польща, наступного року функції головування перейдуть до Північної Македонії.

Фото: Твіттер Дмитра Кулеби

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-