Зеленський наполягає на новому пакеті санкцій проти рф у відповідь на її ядерний шантаж

Зеленський наполягає на новому пакеті санкцій проти рф у відповідь на її ядерний шантаж

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає на запровадженні проти росії чергового пакета санкцій у відповідь на дії російських військових на Запорізькій атомній електростанції, які створюють загрози її безпечному функціонуванню.

Про це він заявив у відеозверненні під час відкриття 26-ї щорічної конференції Форуму 2000 у Празі, передає кореспондент Укрінформу.

Глава Української держави зазначив, що сьогодні росія загрожує Україні та Європі ядерною катастрофою, влаштовуючи терор на ЗАЕС.

«росія є державою-терористом, і її можливості продовжувати агресію мають бути повністю знищені. Тому потрібен новий пакет санкцій у відповідь на її ядерний шантаж, зокрема проти компанії Росатом», - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що будь-яка країна-агресор у світі має розуміти, які санкції на неї будуть накладені і яку ціну доведеться заплатити за розв’язану війну.

Президент також наголосив на необхідності повного блокування банківської системи країни-агресора, оскільки її фінустанови все ще працюють у світовій банківській системі, та запровадження ембарго на російські нафту й газ, щоб «росія втратила можливості отримувати кошти від продажу своїх енергоносіїв».

При цьому Зеленський відзначив приєднання України до європейських електромереж та початок продажу української електроенергії до ЄС, вартість якої є найнижчою на ринку Євросоюзу. За його словами, це дасть змогу обмежити зростання вартості електроенергії для споживачів у країнах ЄС.

Президент також нагадав, що сьогодні вже 189-ий день повномасштабного вторгнення росії в Україну і героїчної боротьби українського народу за свободу - свою і демократичного світу загалом.

«Україна сьогодні є полем вирішального бою за свободу», - наголосив Зеленський.

Він нагадав, що лінія фронту, вздовж якої тривають активні бойові дії, простягається на понад 1300 км, і вздовж неї росія веде активні бойові дії.

«росія кидає на фронт усе, що має, застосовує свої величезні запаси зброї, які залишилися з радянського періоду», - сказав Президент.

Водночас він наголосив, що загарбники не дотримуються жодних норм міжнародних конвенцій чи елементарної гуманності, щодня обстрілюють українські міста з артилерії та ракетами.

«Терор, до якого вдаються російські окупанти, Європа не бачила з часів Другої світової війни», - зазначив глава держави.

При цьому він зауважив, що боротьба триває на кількох рівнях – від рубежів на полі бою, де українську захисники стримують окупантів, до політичних рубежів, де Україна докладає зусиль для інтеграції в ЄС, здобула статус кандидата на вступ і виконує необхідні процедури для набуття повноправного членства в Євросоюзі.

Зеленський подякував Чехії та всім країнам-партнерам за допомогу в боротьбі з російським агресором і наголосив на важливості подальшої підтримки для перемоги України та відновлення її суверенітету й територіальної цілісності та миру в Європі.

Читайте також: Агресія рф проти України загрожує європейській і світовій безпеці – Боррель

Форум 2000 – це однойменний фонд та конференція, яка щорічно проводиться в Празі. Фонд «Форум 2000» заснований у 1996 році як спільна ініціатива першого президента Чехії (1993-2003) Вацлава Гавела, японського мецената Йохея Сасакава та американського письменника, журналіста і лауреата Нобелівської премії миру 1986 року Елі Візеля. Цілями діяльності Форуму 2000 є підтримка цінностей демократії та поваги до прав людини, сприяння розвитку громадянського суспільства й заохочення релігійної, культурної та етнічної толерантності.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-