Кулеба розповів про результати зустрічей з європейськими колегами

Кулеба розповів про результати зустрічей з європейськими колегами

Відео
Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба домовився під час візиту до столиці Чеської Республіки про наступні кроки співпраці з Європейським Союзом.

Про це він заявив, коментуючи на прохання Укрінформу результати своїх зустрічей у Празі.

«Зустріч була неформальна, тож рішень як таких ухвалено не було. Я можу сказати, що буду задоволений, коли побачу результат. Але це була важлива нагода прояснити позицію України, краще відчути та зрозуміти позицію окремих країн і домовитися про деякі конкретні речі, наступні кроки – і по зброї, і по санкціях, які приведуть уже незабаром до результату», - підсумував міністр.

Кулеба взяв участь у неформальній зустрічі голів МЗС ЄС, головними темами обговорення під час якої були питання санкцій, зокрема, віз для російських громадян. Український дипломат, за його словами, запропонував колегам два пункти, які, він сподівається, візьмуть до уваги.

По-перше, Україна вважає, що візи до країн ЄС можуть бути надані двом категоріям громадян рф: на гуманітарних засадах (лікування, возз’єднання з родиною тощо) і з політичних причин (для дисидентів, опозиціонерів, журналістів, правозахисників – людей, які чітко проти агресивної політики президента путіна).

Другий пункт полягає в тому, що Україна не сприйматиме більше напівзаходів.

«Настав час, коли ера миру в ЄС завершилася, а з цим – і ера половинчатих заходів. Напівзаходи відносно росії – це саме те, що призвело до повномасштабної агресії 24 лютого. Ми повинні бути принциповими, жорсткими та приймати сильні рішення», - констатував Кулеба у спілкуванні з журналістами.

Домовленість, якої досягли в Празі, він охарактеризував як «напівзахід». Питання не пускати росіян, які підтримують війну, але їдуть скуповуватися в європейські столиці, які таким чином принижують європейців, є питанням самоповаги європейських країн, сказав очільник українського МЗС.

«Поки росіяни не навчаться поважати кордони держав, вони не повинні перетинати їх, хай залишаються вдома та насолоджуються росією, ми вважаємо це справедливим поглядом», - сформулював позицію Кулеба.

Читайте також: Чехія пропонує ЄС повністю переглянути відносини з росією

Глава МЗС розповів, що також порушив питання важливості невідкладного запровадження восьмого пакету санкцій. У цей пакет, на його думку, мають, зокрема, увійти відключення всіх російських банків від системи SWIFT, енергетичне ембарго, додаткові фінансові санкції – заходи, які насправді вдарять по російській економіці.

Кулеба наголосив, що Україна вимагає введення санкцій проти компанії «росатом».

«російська армія і «росатом» захопили найбільшу атомну станцію в Європі, при цьому «росатом» досі не під санкціями», - звернув увагу дипломат, назвавши це «дуже дивною ситуацією».

Український міністр нагадав, що місія МАГАТЕ прямує до ЗАЕС, і висловив надію, що їй це вдасться, адже для цього потрібно перетнути лінію фронту.

Також обговорювалося питання щодо продовження надання Україні військової техніки та амуніції як на двосторонньому рівні, так і в рамках механізму European Peace Facility.

Глава українського дипломатичного відомства зізнався, що кожен його день починається з одного питання: де і коли він може дістати більше зброї для України. Кулеба загалом задоволений деякими моментами його переговорів у Празі щодо постачання озброєнь. Водночас він нагадав, що ключовою проблемою є час: Україна потребує зброї зараз, а державам-партнерам потрібен час на розв'язання цих питань.

Читайте також: Якщо Україна і ЄС будуть готові діяти швидко, вступ займе не роки – Кулеба

Зустріч у Празі була неформальною. Міністри закордонних справ повертаються до своїх столиць, де будуть ухвалювати рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-