Чехія пропонує ЄС повністю переглянути відносини з росією

Чехія пропонує ЄС повністю переглянути відносини з росією

Укрінформ
Очільники дипломатичних відомств Євросоюзу змогли просунутися в питанні визначення подальшого ставлення до рф, зокрема, посилення візового режиму для росіян.

Так оцінив підсумки неформальної зустрічі голів МЗС держав ЄС у Празі 31 серпня міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми підтвердили, що є єдиними в нашій політиці. Всі міністри були згодні, що ми не можемо продовжувати спілкування з росією, як раніше, як до війни, яку вона розв’язала», - сказав Ліпавський.

Він зауважив, що Чехія, яка наразі головує в Раді ЄС, пропонуємо «повністю переглянути політику щодо росії».

Коментуючи вироблені рішення щодо віз, політик назвав це «відносно добрим кроком», але водночас нагадав, що Чехія зовсім припинила видачу віз росіянам з 25 лютого.

«Коли війська путіна марширують по Україні, ми не можемо говорити про туризм як такий. Це - позиція Чеської Республіки», - підкреслив її представник. Він нагадав, що передумовою спрощення візового режиму було бажання обох сторін розвивати відносини, але «наразі умови змінилися». Ліпавський зазначив, що нині є 12 млн діючих шенгенських віз, і немає однозначної та швидкої відповіді на питання. Водночас він висловив упевненість, що країни ЄС зможуть просунутися далі в цьому питанні.

Під час обіду голів МЗС ЄС з трьома 3 міністрами «асоціативного тріо» - України, Грузії, Молдови – було обговорено, як європейські партнери можуть наблизити їх на шляху до ЄС. Також, за словами Ліпавського, було обговорено допомогу Україні.

Також під час зустрічі було обговорено необхідність воювати з руськими фейковими новинами, наративами та пропагандою, яку москва поширює на території інших регіонів.

Читайте також: Кулеба та Боррель обговорили підтримку України та протидію агресії рф

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн ЄС 31 серпня домовилися щодо призупинення угоди з росією про спрощену видачу віз, однак повну заборону на видачу громадянам рф туристичних віз узгодити не вдалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-