Україна не поділяє оптимізму, що зернова угода є передумовою ширшої домовленості з рф - Кулеба

Україна не поділяє оптимізму, що зернова угода є передумовою ширшої домовленості з рф - Кулеба

Укрінформ
Україна не поділяє оптимістичних сигналів, що домовленість про розблокування експорту зерна є передумовою для ширшої домовленості між Україною і росією.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Укрінформу.

"Щодо загальної посередницької ролі, то по зерну посередництво Туреччини й ООН спрацювало попри певні труднощі. Будемо сподіватися, що й надалі працюватиме. Стосовно більш обнадійливих сигналів, які зараз надсилає Туреччина, що домовленість по зерну – це передумова для більш широкої домовленості між Україною і росією, то ми не поділяємо цього оптимізму", - сказав Кулеба.

Коментуючи дотримання російською стороною зернової угоди, глава української дипломатії зауважив, що після її досягнення росії буде "дуже важко якось непомітно стрельнути, бо буде очевидно, що повна відповідальність лежить на ній".

Читайте також: Експорт зерна: інспекційна група вирушила на суховантаж Razoni

"росія за останні місяці дуже багато інвестувала в міф про те, що це вона рятує світ від продовольчої кризи, щоб зараз просто взяти та розбомбити його власними ракетами. Але, чесно кажучи, у них у голові такі таргани, що я не беруся підписатися на сто відсотків, що в цьому питанні вони мислять виключно раціонально", - зазначив Кулеба.

Він акцентував, що Україна завжди була надійним постачальником продовольства і партнером і докладає максимуму зусиль, щоб зберегти цей статус попри російську війну та блокаду.

"Перший корабель з українським продовольчим експортом – це сигнал усім нашим друзям на Близькому Сході, в Африці та Азії: ми не кинемо вас напризволяще, ми захистимо ваші сім’ї від голоду, який намагається спровокувати росія", - акцентував очільник МЗС.

Як повідомлялося, 1 серпня з Одеського порту «зерновим коридором» вирушило перше судно з вантажем кукурудзи.

Читайте також: Президент: Наша мета - безперервність зернових поставок

Його прибуття в Стамбул очікувалося о 15.00, але через умови на морі було перенесене на пізніший час. Судно стало на якір учора ввечері, близько 21.00.

Наразі у портах Одещини залишаються 16 суден з українським збіжжям, які чекають на відправлення.

22 липня у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії підписано угоду, за якою буде здійснюватися експорт зерна та іншого продовольства з портів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-