Черги на відправку чекають 16 суден з українським продовольством - Президент

Черги на відправку чекають 16 суден з українським продовольством - Президент

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський зазначив, що наразі ще рано робити будь-які висновки та прогнозувати подальші дії щодо виконання ініціативи про експорт українського зерна, і не може бути ілюзій, що росія утримається від строб зірвати український експорт.

Про це він сказав у своєму вечірньому відеозверненні, передає Укрінформ.

«Сьогодні почалося виконання ініціативи щодо експорту українського зерна та іншої агропродукції з наших портів на Чорному морі. Перше судно, яке перевозить 26 тисяч тонн кукурудзи, вийшло з порту Одеси. Станом на зараз ще не час робити будь-які висновки і прогнозувати подальші події. Але порт запрацював, експортний рух почався, і це можна назвати першим позитивним сигналом, що є шанс зупинити розгортання продовольчої кризи у світі”, - сказав Зеленський.

За його словами, наразі все залежить від виконання безпекових параметрів ініціативи, “а це – відповідальність партнерів, в першу чергу - Організації Об’єднаних Націй і Туреччини”.

“У нас не може бути ілюзій, що росія просто утримається від спроб зірвати український експорт. Росія послідовно провокувала голод у країнах Африки і Азії, які традиційно імпортували значні обсяги українського продовольства. А зараз в умовах надзвичайної спеки, як цьогоріч в Європі загроза цінової кризи і певного продовольчого дефіциту є також і для частини європейських країн. Тож подивимося, як працюватимуть домовленості й чи дійсно буде безпека. Своєї черги на відправку вже чекають 16 суден і ми готові зробити належний внесок у стабілізацію світового ринку продовольства”, - підкреслив глава держави.

Зеленський зауважив, що для України це також має значну користь.

“І питання не лише в мільярдах доларів валютної виручки. У вирощуванні експортних аграрних культур задіяні близько півмільйона українців. А якщо додати суміжні галузі , то це плюс мільйон робочих місць. Звідси і відповідна державна увага до виконання експортної ініціативи. Це дійсно потрібно нашим людям”, - наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський і Макрон обговорили поставки озброєнь та збільшення експорту зерна

Як повідомлялося, 22 липня у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії підписано угоду, за якою буде здійснюватися легальний імпорт зерна та іншого продовольства з портів України. Прибуття першого судна у територіальні води Туреччини очікується 3 серпня, далі судна попрямують в Африку.

У понеділок, 1 серпня, вперше за понад п’ять місяців з порту «Одеса» вийшло судно, завантажене українським продовольством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-