Зеленський і Макрон обговорили поставки озброєнь та збільшення експорту зерна

Зеленський і Макрон обговорили поставки озброєнь та збільшення експорту зерна

Укрінформ
Президенти України і Франції Володимир Зеленський та Еммануель Макрон домовилися координувати подальші дії з надання Україні партнерами безпекової допомоги.

Про це повідомляє пресслужба глави Української держави, передає Укрінформ.

Як зазначили в ОП, у межах постійного діалогу Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Франції, предметні перемовини тривали півтори години.

Глава Української держави відзначив важливу роль Парижа й особисто Макрона в ухваленні під час головування Франції в Європейському Союзі історичного рішення щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, а також подякував за участь дружини президента Франції Бріжит Макрон у другому Саміті перших леді та джентльменів.

Президент України поінформував лідера Франції про перебіг протидії російській агресії та ситуацію на полі бою.

“Ми ведемо війну проти справжньої держави-терориста. Сплановане цинічне знищення росією українських військовополонених в Оленівці – свідчення цього”, – наголосив Зеленський, подякувавши Франції за рішуче засудження цього злочину проти людяності та готовність сприяти притягненню винних до відповідальності.

Читайте також: росія почала новий вид гібридної світової війни – Макрон

Лідери держав також обговорили безпекову співпрацю.

"Президент України відзначив ухвалені Францією рішення щодо постачання нового сучасного озброєння, а також надану оборонну допомогу. Сторони домовилися координувати подальші дії з надання Україні безпекової допомоги як Францією, так і іншими міжнародними партнерами, зокрема щодо задоволення першочергових потреб українських захисників у сучасному озброєнні”, - зауважили в ОП.

Зазначається, що окремо співрозмовники обговорили питання макрофінансової підтримки України та вагому роль Французької Республіки у цьому процесі.

Зеленський і Макрон порушили питання проблематики воєнних злочинів, що їх російська федерація продовжує скоювати в Україні.

“Усі винні мають бути покарані. Це наша принципова позиція”, – наголосив Президент України.

Читайте також: Макрон: Ми маємо бути готовими до повної зупинки поставок газу із рф

Він подякував французькій стороні за практичний внесок у зусилля щодо боротьби з безкарністю росії, а саме – направлення до України групи медиків і жандармів для встановлення фактів злочинів, скоєних агресором. Було обговорено питання продовження роботи цієї групи.

В ОП поінформували, що значну увагу глави держав приділили участі Франції у повоєнній відбудові України, зокрема долученню до реалізації Fast Recovery Plan. Зеленський відзначив важливість готовності Франції взяти участь у відбудові окремого регіону України.

Як зазначається, особливе місце у розмові посіла тема глобальної продовольчої безпеки. Співрозмовники привітали ініціативу щодо перевезення українського зерна й наголосили на необхідності її неухильної реалізації. Було також обговорено практичні аспекти нарощування експорту українського збіжжя іншими логістичними шляхами.

Читайте також: Макрон про війну в Україні: Літо і початок осені будуть дуже важкими

Президент Франції детально поінформував українського колегу про підсумки свого турне країнами Африки, одним із результатів якого стало розширення антивоєнної коаліції та консолідація міжнародної підтримки України в умовах повномасштабної агресії з боку росії.

Зеленський запросив Макрона взяти участь в онлайн-саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня.

Як повідомлялося, Президент Франції Еммануель Макрон під час турне країнами Африки заявив, що росія є однією з останніх колоніальних держав, яка розпочала новий тип гібридної світової війни.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-