Модель безпекових гарантій буде адаптованою до конкретних потреб України - Расмуссен

Модель безпекових гарантій буде адаптованою до конкретних потреб України - Расмуссен

Укрінформ
Міжнародна робоча група під співголовуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена обговорила проєкт плану рекомендацій щодо майбутніх гарантій безпеки для України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

"Група вважає, що НАТО й Стаття 5 Вашингтонського договору залишаються золотим стандартом гарантій безпеки. У зв’язку з цим курс на членство в Альянсі закріплений в Конституції України. У проміжний період, поки Україна не стане повноправним членом НАТО, основною гарантією буде її здатність стримати майбутню агресію та у разі потреби – захистити себе й відновити свій суверенітет, територіальну цілісність і безпеку", - ідеться в повідомленні.

Проте для досягнення цього, на думку групи, знадобиться взаємопов’язана система багатосторонніх і двосторонніх належним чином ратифікованих угод між Україною та державами-гарантами. Документи, зокрема, сприятимуть розбудові та зміцненню сил оборони України.

Читайте також: Ні Україна, ні партнери не бачать можливості, щоб росія була серед гарантів безпеки – Єрмак

За словами керівника ОП, система гарантій має забезпечити максимальні спроможності для самозахисту України, а також комплексну та всебічну підтримку у разі як безпосередньої агресії, так і її загрози.

Він також зазначив, що міжнародні гарантії безпеки надзвичайно важливі для післявоєнної відбудови та подальшого економічного розвитку України.

«Після війни наша країна повинна стати гарантовано безпечною. Надзвичайно важливо, щоб повернулись усі українські громадяни, які були вимушені виїхати за кордон через широкомасштабне розширення російської агресії. Щоб інвестори з усього світу, включно, звичайно, з українськими, могли впевнено приводити сюди власні капітали», – сказав Єрмак.

У свою чергу Андерс Фог Расмуссен підкреслив, що «стабільність у євроатлантичному регіоні переплітається зі стабільністю та безпекою України.

Читайте також: Зеленський: Окрім НАТО, інших гарантій безпеки я поки що не бачу

«Якщо війна в Україні не буде закінчена, наслідки цього відчує весь регіон і світ. Ось чому для міжнародної спільноти доцільно – не лише морально, а й стратегічно – рішуче підтримувати безпеку України. Ми розглядаємо попередні моделі, але модель гарантій для України буде унікальною та адаптованою до конкретних потреб країни», – наголосив він.

За даними ОП, нині в групу входять: прем'єр-міністр Австралії у 2007-2010, 2013 роках Кевін Радд; прем'єр-міністр Швеції у 1991-1994 роках і міністр закордонних справ у 2006-2014 роках Карл Більдт; заступник міністра оборони США з політичних питань у 2009-2012 роках Мішель Флурной; прем'єр-міністр Словаччини у 1998-2006 роках і міністр закордонних справ у 2010-2012 роках Мікулаш Дзурінда; радник Президента США з національної безпеки у 2005-2009 роках Стівен Гедлі; депутат парламенту Німеччини (з 2006 року) та співголова партії Alliance90/Зелені (з 2022 року) Омід Нуріпур; міністр закордонних справ Великої Британії у 2010-2014 роках Вільям Хейг; депутат парламенту Німеччини Норберт Реттген; депутат Європарламенту (з 2014 року) та міністр закордонних справ Польщі у 2006-2007 роках Анна Фотига; директор програми «Ширша Європа» Європейської ради з міжнародних відносин Марі Дюмулен; президент Італійського інституту міжнародних політичних досліджень Джамп’єро Массоло; директор Центру східних досліджень (OSW) Адам Еберхардт; народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін та політичний експерт з ЄС Роксана Крістеску.

Читайте також: Перший варіант безпекових гарантій буде готовий до кінця липня - Єрмак

В ОП проінформували, що члени робочої групи діють як експерти від свого імені та не представляють уряди своїх країн або організацій, в яких вони працюють.

У складі секретаріату Міжнародної робочої групи Олександр Бевз та Дарія Зарівна є проєктними менеджерами з українського боку; Фабріс Потьє та Гаррі Неделку – їхні колеги з боку Rasmussen Global.

Як повідомлялося, 1 липня відбулося перше засідання консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-