путін заклав підґрунтя для енергетичної кризи в Європі ще торік – Кулеба

путін заклав підґрунтя для енергетичної кризи в Європі ще торік – Кулеба

Відео
Укрінформ
президент рф володимир путін заклав підґрунтя для енергетичної кризи в Європі ще минулого року, до того, як Євросоюз запровадив санкції проти росії.

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному з австрійським та чеським колегами Александером Шалленбергом та Яном Ліпавським брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Та енергетична криза створена вручну. І я, звертаючись до всіх, хто вважає, що якось Україна прив’язана до того, що відбувається з економічною кризою, енергетичною кризою, хочу нагадати, що проблеми з постачанням газу почалися ще до того, як путін напав на Україну, почалися вони минулої зими», - сказав Кулеба.

За його словами, путін заклав підґрунтя для енергетичної кризи в Європі ще до того, як та наклала на нього санкції, і ще до того, як він напав на Україну, коли Європа була зосереджена на тому, як би його так задобрити, щоб уникнути війни.

Читайте також: Україна докладе всіх зусиль, щоб передача турбіни для Nord Stream не мала наслідків - Кулеба

«Александер (Шалленберг) абсолютно правильно сказав. Він був тут ще до війни, він вважав, що є ще якісь можливості для дипломатії. А ми наївно думаємо, що ми щось можемо попередити. А путін почав карати Європу газом й іншими енергетичними важелями ще до цього», - наголосив міністр.

На його думку, путін не може застосовувати в Європі та Північній Америці підхід, як в Україні: «Стукати у кожні двері України ракетами, боєприпасами, артилерійським вогнем, вчиненням злочинів», - тому він починає стукати у двері за допомогою економічної кризи.

Читайте також: У Берліні констатують, що рф використала турбіну для Nord Stream як привід «перекрити газ»

Як повідомлялося, під час стрибка цін на енергію влітку минулого року росія дотримувалася контрактних зобов’язань на мінімально можливому рівні та не реагувала на зростання попиту на газ на ринку ЄС, що призводило до зростання цін та спустошення європейських газосховищ.

Цьогоріч росія перервала постачання газу до кількох країн Євросоюзу, вимагаючи проводити оплату за поставки у рублях, усупереч укладеним контрактам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-