В ОБСЄ 46 країн висловили підтримку Україні після звіту «московського механізму»

В ОБСЄ 46 країн висловили підтримку Україні після звіту «московського механізму»

Заява
Укрінформ
В ОБСЄ 46 країн заявили про підтримку України на тлі публікації другого звіту так званого московського механізму Організації, у якому задокументовано вчинені під час агресії рф порушення, які можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини та злочини проти людяності.

Заява від імені 46 країн-учасниць була виголошена під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

"Цей звіт потребуватиме ретельного розгляду та вивчення в регіоні ОБСЄ та за його межами. Однак його загальні висновки представлені в чіткій і переконливій формі. Ми хочемо висловити нашу підтримку Україні та її громадянам. Тепер держави-учасниці та міжнародне співтовариство мають забезпечити, щоб були вжиті необхідні дії – це передбачає повне використання ОБСЄ та її інструментів у людському вимірі", - йдеться у заяві.

Держави-учасниці також звертають увагу на те, що другий звіт незалежних експертів московського механізму "пролив світло на дві нові тривожні тенденції". Перша – це повідомлення про створення та використання так званих фільтраційних центрів збройними силами росії.

Читайте також: Наслідки вторгнення росії: ОБСЄ планує відправити в Україну нову місію

Другою тенденцією є те, що російська федерація порушує міжнародні зобов’язання, передаючи утримуваних осіб так званим "днр" та "лнр", "дозволяючи цим утворенням брати участь у проблематичних практиках, включаючи застосування смертної кари у результаті судових розглядів, які не відповідають основним стандартам справедливого судового процесу". Країни-учасниці ОБСЄ наголосили, що ці утворення не мають ні міжнародних, ні внутрішніх правових повноважень.

Заява була зроблена від імені 46 держав-учасниць: Албанії, Андорри, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Сан-Марино, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Туреччини, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів та України.

Як повідомлялося, раніше було оприлюднено звіт другої місії експертів ОБСЄ у межах так званого московського механізму. У ньому зафіксовано значну кількість порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини, воєнні злочини, злочини проти людяності та інші звірства, скоєні російською федерацією та її збройними силами під час загарбницької війни проти України.

Читайте також: Понад 40 країн в ОБСЄ засудили тортури та інше насильство рф у війні проти України

Документ відзначає, що масштаб і частота невибіркових атак проти цивільного населення та цивільних об’єктів, зокрема в місцях, де відсутні військові об’єкти, є достовірним доказом того, що російські збройні сили вели бойові дії, нехтуючи своїм основним зобов'язанням дотримуватися основоположних принципів розрізнення, пропорційності і запобіжних заходів, які становлять фундаментальну основу міжнародного гуманітарного права. Як наслідок, значну кількість цивільного населення було вбито або поранено, у численних населених пунктах пошкоджені або зруйновані цивільні об'єкти.

Місія також підтвердила використання російськими військами запальних і касетних боєприпасів, фосфорних бомб та термобаричної зброї. Експерти встановили, що російські збройні сили застосували щонайменше шість видів касетних боєприпасів у атаках, які призвели до сотень жертв серед цивільного населення та пошкодження цивільних об’єктів, включаючи будинків, лікарень та шкіл після вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-