Наслідки вторгнення росії: ОБСЄ планує відправити в Україну нову місію

Наслідки вторгнення росії: ОБСЄ планує відправити в Україну нову місію

Укрінформ
Після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ знову задіяли "московський механізм", який передбачає документування місією експертів порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це відбулося у четвер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Під час засідання очільниця місії Франції при ОБСЄ Крістін Фаже виступила із заявою від імені 45 держав-учасниць ОБСЄ про нову активацію "московського механізму" у відповідь на війну росії проти України, зачитавши відповідний лист на ім'я директора БДІПЛ ОБСЄ.

У ньому інформувалося про те, що, будучи занепокоєними наслідками триваючої агресії росії проти України, делегації Албанії, Андорри, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Сан-Марино, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанія, Швеції, Швейцарії, Туреччини, Великої Британії та США "знову активують московський (людський вимір) механізм відповідно до пункту 8 цього документа".

У листі містився заклик до Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) сконтактувати з Україною на предмет нової експертної місії для розгляду, подальшої перевірки та нарощування результатів висновків попереднього звіту "московського механізму", який був отриманий державами-учасницями ОБСЄ 12 квітня і в якому "підтвердилися наші спільні занепокоєння щодо наслідків вторгнення та актів війни з боку російської федерації".

Читайте також: росії пропонували діалог, але вона обрала насильство – генсек ОБСЄ

Очільник української місії при ОБСЄ Євгеній Цимбалюк під час засідання Постради відразу запевнив у повній підтримці Україною запуску 45-ма країнами "московського механізму" з метою нарощування результатів попереднього звіту.

"Враховуючи надзвичайно важку ситуацію та постійно зростаючий список звірств росії в Україні, моніторинг та документування незалежними експертами має продовжуватися. Ми вважаємо, що залучення московського механізму людського виміру ОБСЄ зробить значний вклад у загальні міжнародні зусилля із забезпечення справедливості та притягнення до відповідальності організаторів та виконавців російських злочинів в Україні", - заявив Цимбалюк.

Як повідомлялося, 3 березня 2022 року після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ задіяли "московський механізм", щоб "розглянути правозахисні та гуманітарні наслідки вторгнення російської федерації та актів війни, підтриманих білоруссю, для народу України в межах міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод України".

12 квітня держави-учасниці ОБСЄ отримали звіт експертної місії, який охоплює початковий період повномасштабного вторгнення рф в Україну з 24 лютого по 1 квітня 2022 р. Згідно з ним, Місія виявила "чіткі закономірності порушень міжнародного гуманітарного права російськими збройними силами з багатьох досліджуваних питань, особливо це стосується ведення ними бойових дій".

Читайте також: Консенсус в ОБСЄ не працює, як планувалося - генсекретарка

У доповіді, зокрема, задокументовані численні злочини, вчинені російськими військами, зокрема використання у густонаселених районах касетних боєприпасів, боєприпасів із великим радіусом вибуху, таких як великі бомби або некеровані ракети, артилерія, міномети, реактивні системи залпового вогню та авіаційні некеровані бомби. Також було вказано на можливе використання запалювальної зброї, білих фосфорних і термобаричних або вакуумних бомб. За словами експертів, у більшості випадків кути атак, використані боєприпаси та уражені об'єкти чітко демонструють, що напади на цивільних осіб або цивільні об’єкти були здійснені російськими збройними силами.

Крім того, у доповіді вказувалося на численні звинувачення у зґвалтуваннях, у тому числі групових, скоєних російськими військовими, а також задокументовані насильницькі дії, які порушують міжнародне право у сфері прав людини з боку російських військових, наприклад цілеспрямовані вбивства, насильницькі зникнення чи викрадення цивільних осіб.

У доповіді зазначалося про необхідність серйозного міжнародного розслідування на місцях розстрілів великої кількості мирного населення під час окупації росією населених пунктів поблизу Києва, зокрема Бучі, що вказує на воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені російськими військами.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-