Російські звинувачення України у продовольчій кризі суперечать елементарній логіці - Кулеба

Російські звинувачення України у продовольчій кризі суперечать елементарній логіці - Кулеба

Укрінформ
Спроби росії перекласти провину в глобальній продовольчій кризі на Україну суперечать елементарній логіці, оскільки країна не може бути зацікавлена у блокуванні власного експорту.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в онлайн-виступі на міністерській зустрічі G20, повідомили Укрінформу в МЗС.

«Я закликаю всі присутні тут країни відкинути російську брехню та спроби перекласти провину за продовольчу кризу на Україну. Їхні звинувачення суперечать елементарній логіці. Як ми можемо бути зацікавлені в блокуванні власного експорту продовольства, коли воно є одним із основних джерел надходжень до бюджету? Ми зацікавлені в експорті наших продуктів харчування так само, як і наші споживачі зацікавлені в тому, щоб отримати їх якнайшвидше», - сказав Кулеба.

У цьому контексті він привернув увагу до того, що російська морська блокада українських портів уже розірвала глобальні ланцюги поставок продовольства. Окрім того, зауважив міністр, росія краде українське зерно та бомбить українські зерносховища. Зокрема, 6 червня російські війська завдали удару по другому за величиною комплексу зернових терміналів України в порту Миколаєва, внаслідок чого було знищено 250-300 тонн зерна.

«росія точно знала, куди вона випустила свої ракети. Вони свідомо націлені на українське сільське господарство. Це добре продумана і цинічна стратегія, спрямована на шкоду Україні, а також на шантаж світу», - акцентував глава української дипломатії.

Читайте також: Кулеба: Місце росії – в Міжнародному суді ООН, а не на міжнародних форумах

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну. Внаслідок захоплення росією частини територій на півдні України та військової блокади українських портів у Чорному морі в Україні виявилися заблокованими понад 20 млн тонн зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

При цьому російські військові викрадають українське зерно на захоплених територіях, атакують агропідприємства та елеватори.

Зокрема, наприкінці червня американська розвідка розсекретила дані про атаки російських військових на українські зернові термінали, включаючи напад на другий за величиною зерновий термінал в Україні «Ніка-Терра» в Миколаєві у червні.

Читайте також: лавров втік від виступу Кулеби на саміті G20 – ЗМІ

Раніше Україна забезпечувала десяту частину світового експорту пшениці, і близько 95% цього експорту виходило з країни саме через чорноморські порти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-