Зеленський: Ми не в НАТО, але на цьому шляху

Зеленський: Ми не в НАТО, але на цьому шляху

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна потребує безпекового простору, який зможе бути дієвим навіть в умовах, коли ми не є членами НАТО.

Про це він сказав під час виступу на 26-ому щорічному урядовому круглому столі The Economist, відео з якого опубліковане в Телеграмі глави держави, передає Укрінформ.

«Погляньмо на другий інструмент – на гарантії безпеки. Чи напала б москва на того, кого точно захищали б? Ми бачимо зараз, що росія прийняла цю ситуацію і це рішення, що Швеція та Фінляндія приєднуються до НАТО. В москві кажуть: «Хай вступають». Хоча ще нещодавно з росії звучало, що Альянс має повернутися на рубежі 1997 року», - сказав президент.

Зеленський наголосив, що це свідчить на користь того, що колективні гарантії безпеки працюють.

«Так, Україна не в НАТО. І коли ми зверталися, щоб почати рух до членства, отримали негативну відповідь навіть і на прохання про План дій щодо членства. Але це не привід для нас зупинятися. Ми потребуємо такої системи гарантій безпеки, такого безпекового простору, який зможе бути дієвим навіть в умовах, коли ми не в Альянсі», - сказав глава держави.

Читайте також: Дуда: путіну не вдалося посіяти розбрат серед країн НАТО

За його словами, головна мета – щоб не було сірої безпекової зони.

«Ми не в НАТО, але ми на цьому шляху. І має бути визначеність – і визначеність зараз: що робити, щоб не допустити агресії? Що робити, щоб негайно припинити агресію, яка розпочалася? Ми хочемо дати на це відповіді і зараз опрацьовуємо їх із нашими партнерами, з тими державами, які, власне, і зможуть стати гарантами. Якби така система була зараз, то не було би цієї війни», - вважає Зеленський.

Президент також відзначив, що якби Україна гарантовано отримала підтримку зброєю, санкціями проти агресора, негайною ізоляцією агресора, конфіскацією активів агресора і всіх повʼязаних з ним суб'єктів, то зараз вона не була б жертвою найстрашнішої війни у Європі, найстрашнішої з часів Другої світової.

Читайте також: Стійкий мир в Україні може гарантувати миротворча місія НАТО – Качинський

«І ми маємо зробити все, щоб він більше ніколи не повторився. Це головне завдання», - наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, раніше країни Північноатлантичного Альянсу підписали Протокол про входження Фінляндії та Швеції до НАТО, що дозволяє розпочати процес ратифікації цього документу в усіх країнах-союзницях для завершення процесу входження.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-