Країни НАТО підписали протокол про приєднання Фінляндії та Швеції

Країни НАТО підписали протокол про приєднання Фінляндії та Швеції

Укрінформ
Країни Північноатлантичного Альянсу підписали Протокол про входження Фінляндії та Швеції до НАТО, що дозволяє розпочати процес ратифікації цього документу у всіх країнах-союзницях для завершення процесу входження.

Про це під час пресконференції у Брюсселі повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час саміту в Мадриді минулого тижня лідери країн-союзниць погодилися запросили Фінляндію і Швецію приєднатися до Альянсу. Посли НАТО щойно підписали протоколи про входження для Фінляндії та Швеції. Це історичний день для Фінляндії, для Швеції та для НАТО, а також для Євроатлантичної безпеки», - сказав Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що обидві країни значно посилять Альянс. Збройні Сили цих країн є повністю взаємосумісними з силами країн НАТО, вони багато років проводили спільні тренування та навчання разом з НАТО, брали участь у трьох місіях та операціях разом з Альянсом. НАТО, а також Фінляндія й Швеція, поділяють спільні цінності та постають перед спільними викликами, як в Балтійському морі, так і за його межами.

«Жорстоке російське вторгнення в Україну зруйнувало мир у Європі. Тож зараз дуже важливо, щоб ми всі встали разом у цей небезпечний момент нашої історії. Я вітаю всіх союзників за настільки швидке просування у прийнятті заявок від Фінляндії і Швеції на членство… Розраховую на всіх союзників у проведенні швидкої ратифікації входження, відповідно до національних процедур», - наголосив Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Швеція та Фінляндія не стануть членами НАТО без виконання умов меморандуму – Чавушоглу

Він зауважив, що безпека Фінляндії та Швеції є важливою для усього Альянсу, включаючи період, що є необхідним для ратифікації рішення про їх входження до НАТО. У цьому контексті багато країн-союзниць вже взяли на себе чіткі зобов’язання щодо забезпечення такої безпеки для Фінляндії та Швеції у цей період. Крім того, за словами Столтенберга, НАТО вже збільшило свою присутність у цьому регіоні, зокрема, завдяки проведенню більшої кількості спільних навчань.

Від сьогодні, підкреслив генеральний секретар, Фінляндія та Швеція матимуть статус запрошених країн, і братимуть участь у всіх обговореннях в НАТО.

Як повідомлялося, глави держав та урядів НАТО під час Мадридського саміту 28-30 червня 2022 року погодили історичне рішення запросити до членства Фінляндію та Швецію. Обидві країни протягом тривалого часу дотримувалися нейтрального статусу, та вирішили приєднатися до Північноатлантичного Альянсу після початку брутальної та неспровокованої війни росії проти України. Таке рішення щодо членства в Альянсі отримало широку політичну та громадську підтримку як у Фінляндії, так і у Швеції.

Фото: twitter.com/NATOpress

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-