Представник НАТО: Ми все ще бачимо Україну членом Альянсу у майбутньому

Представник НАТО: Ми все ще бачимо Україну членом Альянсу у майбутньому

Укрінформ
Зараз головну увагу НАТО та всі країни-союзниці приділяють наданню Україні практичної допомоги для самооборони проти російського вторгнення, але після того, як Україна здобуде перемогу у цій боротьбі, НАТО буде готовим повернутися до питання щодо можливості її членства в Альянсі.

Про це кореспонденту Укрінформу у кулуарах Мадридського саміту розповів офіційний представник Альянсу.

«Рішення, яке союзники ухвалили в 2008 році, є чинним. Ми все ще бачимо Україну як члена НАТО у майбутньому, і від України залежить, коли і як це відбудеться. Зрозуміло, що зараз головна увага приділяється досягненням на полі бою, щоб звільнити Україну від російських загарбників. Коли Україна буде готовою, ми повернемося до цього питання. Головне – здобути перемогу у цій війні», - зазначив представник Альянсу.

Читайте також: росія є найбільшою загрозою для східного флангу НАТО – Дуда

Відповідаючи на запитання Укрінформу щодо місця України в майбутній системі європейської та євроатлантичної безпеки, представник НАТО зауважив, що роль стабільної, незалежної, суверенної та територіально цілісної України у цих питаннях залишається вирішальною.

«Україна є вирішальною для всієї європейської безпеки. Вона також є вирішальною для глобальної безпеки. Тому що те, що росія робить з Україною зараз, інші країни, подібні до Росії, можуть спробувати робити з іншими країнами також. Для нас у НАТО – Україна залишається абсолютно незалежною, стабільною, суверенною країною. Це, а також її територіальна цілісність, є важливими для нашої безпеки», - зауважив співрозмовник Агентства.

Читайте також: НАТО допоможе Україні здобути перемогу – Столтенберг

Він додав, що прогрес, який був вчора досягнутий у питанні щодо входження до НАТО Фінляндії і Швеції, є чіткою демонстрацією, що двері НАТО залишають відкритими.

«У нас немає жодної втоми від розширення, що ми інколи чуємо від інших організацій. Наші двері відкриті, і це буде залишатися незмінним. Ми подивимося і почекаємо. Зараз головний фокус уваги – до уряду України, знаходиться у війні, і ми маємо йому допомогти. Тоді, коли Україна вирішить зробити наступний крок, ми будемо готові», - зауважив представник НАТО.

Він уточнив, що програма переозброєння України сучасною зброєю та її відхід від «пострадянського» стилю Збройних сил займе 5-6 років, принаймні таку оцінку дають фахівці НАТО у питаннях оборони.

Читайте також: Столтенберг: Ми запросимо Фінляндію та Швецію - путін не досяг успіху в закритті дверей НАТО

Наразі НАТО як організація зосереджена на наданні Україні нелетального обладнання, включаючи пальне, засоби боротьби з безпілотними пристроями, засоби захищеного зв’язку, захисне обладнання тощо. Обсяг такої допомоги від НАТО вже становить 22 мільйони євро, допомога ще на 40 мільйонів євро вже опрацьована та чекає на доставку. Програми ще на 330 мільйонів євро такої допомоги знаходяться на стадії опрацювання та прийняття рішення.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбувається саміт НАТО. Глави держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після неспровокованого вторгнення росії в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-