росія хоче повністю прибрати ОБСЄ з України - Євросоюз

росія хоче повністю прибрати ОБСЄ з України - Євросоюз

Заява
Укрінформ
Блокуючи продовження мандата Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, росія, вочевидь, хоче повністю демонтувати всі інструменти Організації в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"росія, схоже, сповнена рішучості демонтувати один за одним усі інструменти ОБСЄ, залишаючись відданою перешкоджанню чи скасуванню всіх інструментів, які б наблизили нас до прозорості, посередництва, примирення і, зрештою, до стійкого миру. Так було з усіма польовими операціями ОБСЄ в Україні", - заявили в ЄС у відповідь на звіт присутнього на засіданні Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена.

На засіданні нагадали, що спершу росія домоглася закриття у вересні 2021 року спостережної місії ОБСЄ у прикордонних пунктах пропуску Гукове та Донецьк. Потім росіяни змусили закрити Спеціальну моніторингову місію в Україні у квітні 2022 року.

Читайте також: росія поводиться як терорист, обстрілюючи міста – Україна в ОБСЄ

"Крім того, підтримувані росією збройні формування утримують членів місії СММ під вартою в Донецькій та Луганській областях України, незважаючи на їх функціональний захист як співробітників ОБСЄ. Це абсолютно неприпустимо. Ми рішуче засуджуємо цей факт і закликаємо до їх негайного звільнення. Тепер офіс Координатора проєктів в Україні став наступною мішенню перешкоджання з боку росії", - зазначається у заяві.

У ЄС наголосили на рішучій підтримці продовження мандата Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

"Ми глибоко шкодуємо з приводу заяви російської федерації про намір заблокувати домовленість про продовження мандата Координатора проєктів в Україні. Ми продовжуємо закликати росію переглянути свою позицію, щоб дати можливість Координатору проєктів в Україні продовжити свою важливу роботу в Україні", - йдеться у заяві.

Читайте також: Рішення інтегрувати рф у всі міжнародні структури було помилкою - посол США при ОБСЄ

Як зазначили в Євросоюзі, таке рішення не стало несподіванкою, адже рф із 2014 року, після незаконної анексії Криму та початку гібридної війни на сході України, постійно блокувала роботу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та СММ на Кримському півострові, "незважаючи на те, що їхні мандати охоплюють усю територію України у межах її міжнародно визнаних кордонів".

Як повідомлялось, у Польському головуванні в ОБСЄ заявили, що російська федерація заблокувала продовження мандата Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-