Зеленський запропонував включити Україну до проєкту Тримор’я

Зеленський запропонував включити Україну до проєкту Тримор’я

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський взяв онлайн участь в саміті Ініціативи Трьох морів та висунув низку пропозицій по співпраці з країнами ініціативи.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав у виступі на відкритті саміту Тримор’я, який транслювався в телемарафоні єдиних новин, передає Укрінформ.

"Ми пропонуємо: перше - Україна має бути учасницею ініціативи Трьох морів. Це неправильно, що наша держава залишилася за межами цієї ініціативи. Ми маємо знайти формат, в якому могли б реалізувати приєднання. Достатньо лише одного погляду на географічну мапу нашого регіону, щоб зрозуміти, що тільки з Україною всі інші країни можуть реалізувати свій потенціал: економічний, інфраструктурний, потенціал соціальних зв'язків між нашими країнами, людьми та історичні основи життя в нашому регіоні", - сказав Президент.

Читайте також: Тримор’я неможливе без вільної та суверенної України - Моравецький

Зеленський висунув кілька пропозицій.

Зокрема, він запропонував посилити трактування співпраці в рамках Тримор’я.

"Кожна сфера, якою ми можемо займатися разом, в рамках цієї ініціативи — насправді про безпеку, і передусім це логістика", - сказав Зеленський.

За його словами, на сьогодні зв'язок зі світом Україні забезпечують саме держави Тримор'я - постачання зброї для України, постачання пального, збереження життєво важливих транспортних потоків, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей.

Читайте також: Саміт Тримор’я розгляне питання допомоги Україні

"І так само Тримор’ю судилося стати ефективним тилом для будь-якої країни нашого регіону, якщо і їй також, не дай боже, загрожуватиме росія. Коли приходить ворог, усе має значення: дороги, залізниця, порти, енергосистема, швидкість на кордонах, навіть звичка працювати разом. Ось чому наш обов'язок поглиблювати зв’язки на цьому просторі. Саме ці зв'язки - це наша безпека зрештою", - сказав Зеленський.

Окрім того, за його словами, Україна, маючи розгалужену мережу постачання газу, потужні газові сховища в регіоні, у співпраці з сусідами, використовуючи потужність інтерконекторів Польща-Словачина, Польща-Україна, а також наявні в регіоні СПГ-термінали, може задовольнити потреби усіх країн Тримор’я.

Також, зазначив Зеленський, після приєднання енергосистеми України до енергосистем ЄС, український експорт електрики може допомогти країнам ініціативи Трьох морів стати повністю незалежними від російського енергетичного тиску.

Четверта пропозиція — приєднання України до автотранспортного маршруту Via Carpatia, де Україна могла б відігравати роль одного з логістичних центрів. Окрім цього, за словами Президента, Україна готова інтегруватися в європейську залізничну мережу, зокрема через залізничну лінію Варшава-Київ та вихід до залізничного коридору Rail Baltica. Україна і надалі працюватиме над розширенням пунктів пропуску на кордоні нашої держави.

П’ята пропозиція, за словами Зеленського, підтримка з боку України інфраструктурних проєктів у сфері діджиталізації, посилення регіональних цифрових зв’язків.

Читайте також: Блок Британія-Польща-Україна: коли, як, навіщо?

Ще одним напрямком співпраці Президент назвав участь у проєкті відбудови України.

"Це буде найбільший економічний проєкт нашого покоління", - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, саміт лідерів Ініціативи Трьох морів (Тримор’я) обговорить 20-21 червня у Ризі, між іншими питаннями, співпрацю з Україною.

Започаткована у 2015 році президентами Польщі Анджеєм Дудою та Хорватії Коліндою Грабар-Китарович Ініціатива трьох морів, тобто створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, спрямована на поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи. Проєкт об’єднує 12 країн Центрально-Східної Європи, які є членами ЄС: чотири країни Вишеградської групи, країни Балтії, Австрію, Хорватію, Румунію, Словенію та Болгарію. Основний акцент Ініціативи спрямовується на розвиток інфраструктурних проєктів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-