Саміт Тримор’я розгляне питання допомоги Україні

Саміт Тримор’я розгляне питання допомоги Україні

Укрінформ
Саміт Ініціативи Трьох морів (Тримор’я), який 20-21 червня відбудеться у Ризі, акцентуватиме увагу на співпраці з Україною, зокрема у питанні допомоги Києву з вивезенням збіжжя з країни.

Про це повідомив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох, передає Укрінформ з посиланням на PAP.

Як зазначив Кумох, саміт відбуватиметься в українському контексті, а серед питань, які розглядатимуться, будуть продовольча криза у світі та необхідність допомоги Україні у вивезенні збіжжя у світлі російської агресії.

“Країни Тримор’я, як випливає з назви, мають три моря, тому вони можуть значною мірою підтримувати Україну в експорті її зерна”, - зауважив міністр канцелярії президента РП.

За його словами, під час саміту обговорюватиметься роль України у Тримор’ї. Він зауважив, що хоча Ініціатива включає країни-члени ЄС, але наближається “історичний момент” – надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

“Сьогодні ми обговоримо дуже різні варіанти того, як зв’язати Україну з Ініціативою трьох морів, є цілий ринок ідей”, - заявив Кумох.

Читайте також: Зеленський і Дуда скоординували позиції перед самітом Тримор

Як повідомлялося, започаткована у 2015 році президентами Польщі Анджеєм Дудою та Хорватії Коліндою Грабар-Китарович Ініціатива трьох морів, тобто створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, спрямована на поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи. Проєкт об’єднує 12 країн Центрально-Східної Європи, які є членами ЄС: чотири країни Вишеградської групи, країни Балтії, Австрію, Хорватію, Румунію, Словенію та Болгарію. Основний акцент Ініціативи спрямовується на розвиток інфраструктурних проєктів.

Під час саміту ЄС у Брюсселі 23-24 червня Україна може отримати статус кандидата на членство в ЄС.

З 24 лютого росія веде широкомасштабну агресію проти України.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-