Тримор’я неможливе без вільної та суверенної України - Моравецький

Тримор’я неможливе без вільної та суверенної України - Моравецький

Укрінформ
Ініціатива Трьох морів (Тримор’я) неможлива без залучення до неї вільної та суверенної України.

На цьому наголосив глава польського уряду Матеуш Моравецький під час відкриття у Любліні дводенного конгресу місцевого самоврядування країн Тримор’я, передає кореспондент Укрінформу.

“Ця війна дала нам розуміння, що Тримор’я неможливе без України. Не буде Тримор’я без вільної та незалежної України”, - заявив глава польського уряду.

Читайте також: Зеленський обговорив із Дудою оборонну співпрацю України та Польщі

Він додав, що останнім часом Ініціативу трьох морів почали називати також Міжмор’ям, що краще відбиває характер цієї частини Європи.

У цьому зв'язку Моравецький звернув увагу: якщо Польщу називають локомотивом економічного зростання в ЄС, то тим більше таким локомотивом може бути вся Центральна Європа разом із героїчною Україною, яка незабаром "почне поставати з руїн”.

Прем'єр-міністр РП зауважив, що 1 червня у Києві обговорював із Президентом України Володимиром Зеленським практичний вимір Тримор’я – зміцнення Центрально-Східної Європи.

“Ми говорили про те, що буде після перемоги України, адже Україна має перемогти у цій війні”, - наголосив Моравецький.

Читайте також: У Варшаві відбувся польсько-український інтеграційний пікнік

За його словами, переговори з українською стороною в Києві стосувалися, зокрема, енергетичного сполучення з Україною. Прем'єр-міністр РП підкреслив, що Україна має “прекрасні можливості постачання дешевої енергії, і з вигодою для себе вона могла б постачати її Польщі, Румунії, Словаччині, а також іншим країнам, які межують з Україною, іншим країнам на східному фланзі ЄС”.

Моравецький також повідомив, що у Києві велися й розмови про інфраструктурні сполучення.

“Ми створюємо вісь Північ-Південь, але від цієї осі, і я хочу зараз про це голосно сказати, будуть іти відгалуження і з’єднання cаме з Україною, аби вона могла використовувати свої економічні ресурси, і не лише природні багатства, а й багаті економічні ресурси у широкому розумінні цього слова, для того, щоб вона швидко відбудовувалася”, - підкреслив глава польського уряду.

Він наголосив, що ці сполучення створять хороші перспективи зростання для польських підприємців з Люблінського та Підкарпатського воєводств, які можуть стати “хабом економічної відбудови усієї України”.

Водночас Моравецький зазначив, що впродовж останніх років було багато розмов про економічну, культурну, технологічну та іншу співпрацю між країнами Тримор'я.

Читайте також: Україна та Польща домовилися щодо страхування вантажів

“Але сьогодні ми маємо додати до цього ще один компонент: Україна бореться за свій суверенітет, але бореться, в широкому сенсі, також за суверенітет країн Тримор’я”,- констатував глава польського уряду.

Як повідомлялося, започаткована у 2015 році президентами Польщі Анджеєм Дудою та Хорватії Коліндою Грабар-Китарович Ініціатива трьох морів, тобто створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, спрямована на поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи. Проєкт об’єднує 12 країн Центрально-Східної Європи, які є членами ЄС: чотири країни Вишеградської групи, країни Балтії, Австрію, Хорватію, Румунію, Словенію та Болгарію. Основний акцент Ініціативи спрямовується на розвиток інфраструктурних проєктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-