Європа завершила «романтичну еру» відносин з рф

Європа завершила «романтичну еру» відносин з рф

Опитування
Укрінформ
Європа виявилася на диво згуртованою у своїй відповіді на російську агресію проти України, але для збереження солідарності з Україною потребуватиме зусиль.

Такими є результати дослідження «Що європейський електорат думає про війну в Україні», проведеного Європейською радою з міжнародних відносин (ECFR) та представленого на конференції в неділю в Берліні директором і співзасновником ECFR Марком Леонардом, передає кореспондент Укрінформу.

«Спостерігається безпрецедентна єдність європейської спільноти щодо України за останні місяці. Думаю, це було шоком для президента путіна - побачити, якою рішучою і єдиною була відповідь на його загарбницьку війну проти України», - сказав Леонард.

Читайте також: Євросоюз має полегшити приєднання нових членів - Шольц

При цьому він додав, що це, можливо, було ще більшим шоком для самих європейців, адже останніми роками єдності позиції щодо відносин з москвою в ЄС не було. Тепер європейські суспільства, обурені агресією Росії та загіпнотизовані доблестю українців, стали рушійною силою для несподіваного повороту Європи, український прапор мобілізував людей всередині ЄС.

«Є сильний фундамент європейської єдності і розуміння, що «романтична ера російсько-європейських відносин» дійшла кінця. Розрив з росією виглядає незворотнім. Люди звинувачують росію та демонструють свою солідарність з Україною», - сказав Леонард.

Читайте також: З початку вторгнення рф Євросоюз виділив Україні понад €4 мільярди допомоги

Переважна більшість респондентів – 73% - покладають провину за розв’язання війни на росію, 15% – на Україну, ЄС і США. 70% опитаних висловилися за посилення економічних і дипломатичних санкцій при 14% проти; 64% – за надання більшої економічної підтримки Україні тоді як 16% проти; 63% висловилися за повну відмову від імпорту російських енергоносіїв, проти цього 17%; 60% підтримують надання Україні зброї тоді як проти 22% (виключення становила Італія, громадяни якої у більшості не підтримують надання нам зброї); 57% опитаних вважають за потрібне допомогти Україні набути членства в ЄС і 19% проти цього; 56% готові до того, щоб їх країни приймали більше українських біженців, проти 20%.

Читайте також: Рішення інтегрувати рф у всі міжнародні структури було помилкою - посол США при ОБСЄ

Метою дослідження було також з’ясувати, чи збережеться ця єдність, чи вона буде зменшуватися на тлі того, що війна може затягнутися на дуже тривалий час. Дослідження виявило деякі сигнали, які насторожують – намічаються певні розколи в питанні майбутнього розвитку подій. Так, 35% хотіли б якнайскорішого завершення війни навіть ціною територіальних поступок з боку України («табор миру», який найбільше боїться ядерного конфлікту); натомість 22% прагнуть покарання росії навіть ціною загибелі більшої кількості українських захисників і збільшення кількості біженців (вони не бояться ескалації); 20% просто підтримують кроки ЄС в контексті війни й решта 23% не визначилися. Найбільше представників «табору миру» живуть в Італії та Німеччині, найменше – в Польщі (яка виявилася найбільш «войовничою») і Великобританії.

Найбільшими побоюваннями людей у зв’язку з війною є підвищення цін життя та на енергоносії та застосування росією ядерної зброї (по 61% голосів респондентів).

Читайте також: Литва припиняє транзит низки товарів з рф до Калінінградської області

Збереженню високого рівня солідарності загрожує те, що посилюється відчуття «втоми від війни»: 42% опитаних заявили, що їх уряди надають надто багато часу темі війни та недостатньо внутрішнім проблемам.

Небезпека полягає в тому, що ЄС може поглинути у власних розподільчих лініях, у тому, що різні суспільні уподобання можуть послабити цю єдність. Водночас багато європейців готові захищати цінності, йти на жертви заради цього; вони розуміють екзистенціальну важливість цієї боротьби, те, що в цій війні йдеться не лише про Україну.

"Тож урядам потрібно буде знайти нову мову, щоб подолати розрив між таборами, що з’являються, щоб зміцнити європейську єдність і уникнути поляризації між країнами та всередині них. Ключовим будуть при цьому питання поставок зброї та санкцій як частини оборонної війни", - резюмував Леонард.

Читайте також: Лідери країн ЄС згодні, що мир для України має бути таким, як бачить наш народ - Президент

Дослідження проводилося в 10 країнах (Франції, Німеччині, Великобританії, Італії, Польщі, Іспанії, Португалії, Фінляндії, Румунії та Швеції) наприкінці квітня-початку травня. Було опитано 8 172 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-