Стефанчук закликав Австрію визнати Голодомор та інші злочини рф проти України

Стефанчук закликав Австрію визнати Голодомор та інші злочини рф проти України

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав австрійських парламентаріїв визнати Голодомор 1932-1933 років та злочини, які росіяни зараз скоюють проти українців, геноцидом українського народу.

Про це він сказав під час зустрічі з головою Ліберальної партії «НЕОС» Беатою Майнл-Райзінгер, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВР.

«Крім того, Руслан Стефанчук висловив прохання до австрійського парламенту до 90-ї річниці вшанування Голодомору в Україні прийняти резолюцію щодо визнання цієї страшної трагедії геноцидом українського народу та визнання геноцидом злочинів, які росія скоює сьогодні в Україні. Це було б важливою ланкою розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів російської федерації», - зазначають в українському парламенті.

Спікер також запросив австрійських колег долучитися до напрацювання законодавчих механізмів для покарання росії за розв'язану проти України війну.

Він зауважив, що поряд із питанням перемоги у війні для України не менш важливим є питання справедливості, оскільки агресору має бути винесено справедливий юридичний вирок.

«Ті, хто розпочав цю війну, мусять відплатити, зробити репарації за все, що вони вчинили в Україні, щоб за ці злочини заплатив саме путін і російські олігархи», — наголосив Голова ВР.

Він закликав австрійських колег долучитися до напрацювання юридичних законодавчих механізмів, які забезпечать конфіскацію активів рф і використання їх задля репараційних виплат.

Читайте також: Європа зараз на другому етапі гібридної війни, яку веде рф – Стефанчук у парламенті Австрії

«Сучасна юриспруденція не готова до таких викликів і нам потрібно створювати нові спеціальні статуси та конструкції. Наприклад, статус «країни-агресора», коли країна, яка визнається агресором, має мати менший обсяг прав, ніж інші країни, у тому числі й у державному імунітеті. Крім цього, всі пов’язані особи повинні зазнавати певних репутаційних утисків. Далі можна конструювати інші механізми. Ми готові підключити найкращих ваших юристів, щоб пропрацювати цю конструкцію», - пояснив Стефанчук.

Своєю чергою голова Ліберальної партії «НЕОС» Беате Майнл-Райзінгер запевнила, що резолюції щодо визнання геноцидом Голодомору та російських злочинів в Україні вже в роботі, і висловила сподівання на підтримку міжнародної спільноти.

За її словами, австрійські парламентарії також вивчать питання замороження та конфіскації активів російських олігархів або компаній питання та зроблять свій внесок, наприклад, для судової експертизи.

Вона висловила захоплення тим, що український парламент не припинив своєї діяльності під час війни, та запевнила у продовженні співпраці і посиленні міжпарламентських зв’язків.

Стефанчук запросив голову Ліберальної партії «НЕОС» найближчим часом відвідати Україну.

Читайте також: Статус кандидата в ЄС: Австрія визначиться щодо України, коли буде рішення Єврокомісії

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 14-15 червня перебуває з робочим візитом у Відні, щоб заручитися підтримкою Австрії у наданні Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

Фото: преслужба Апарату Верховної Ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-