Жовква – про «фон» навколо членства в ЄС: Нам важлива дискусія лідерів саме на саміті 23-24 червня

Жовква – про «фон» навколо членства в ЄС: Нам важлива дискусія лідерів саме на саміті 23-24 червня

Укрінформ
Рішення стосовно надання Україні статусу країни-кандидата Євросоюзу має бути технічним, тому дуже важливо те, що відбуватиметься саме 23-24 червня у Брюсселі, а не інформаційний фон навколо країни, яка прагне стати членом ЄС.

На цьому наголосив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква під час телемарафону, передає Укрінформ.

«Це рішення в принципі мало б бути доволі технічним. Це лише наступний етап, якщо Україна робитиме все для цього належне, якщо вона отримала б позитивний висновок. Але це зараз дійсно виходить на рівень політичного рішення. Українцям це важливо політично та цивілізаційно, для них буде важливим це рішення. Але держави-члени не просто це сприймають, а як політичне рішення, тому так, є певні заяви певних лідерів. Вони лунають. Ці лідери мають право робити такі заяви. Це політичний процес. Нам дуже важливо, що відбуватиметься на дискусії безпосередньо на саміті 23-24 червня, коли лідери будуть одні в цій кімнаті, без своїх помічників, міністрів і так далі», - сказав Жовква.

Читайте також: Висновок щодо статусу кандидата для України буде до кінця наступного тижня – фон дер Ляєн

За його словами, для України дуже важливо, щоб це рішення було прийняте, а потім буде можливість говорити про варіанти тактики та стратегії дій нашої держави та ЄС, їх подальших етапів.

«Адже наступним кроком має стати початок переговорів про вступ. Це також буде непросте рішення, і там також будуть дискусії. Ми готові до них. Ми готові говорити з країнами-членами про те, як краще, як швидше це зробити. Тому зараз спекулювати на тому, що Україна стане членом ЄС десь через 2-10 років, узагалі не потрібно. Це зараз нераціонально. Тому - статус кандидата, а потім будемо говорити про наступні етапи», - сказав заступник керівника Офісу Президента.

Читайте також: Рішення про членство України буде вирішальним і для ЄС також – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд думки Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

У Версалі (Франція) 10 березня відбувся саміт лідерів ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Лідери ЄС об’єдналися навколо підтримки України у війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва.

Читайте також: Лідери ЄС не уявляють, наскільки українці вірять у них та в європейські цінності - Стефанішина

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-