У МЗС спростували російський фейк: москва у березні не пропонувала завершити війну

У МЗС спростували російський фейк: москва у березні не пропонувала завершити війну

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ відповіли на вкид російської пропаганди про готовність москви до припинення війни ще у березні і тиск Заходу на Україну.

Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зокрема він назвав відвертою брехнею розповідь в одному з російських ЗМІ про те, що москва начебто готова були зупинити спецоперацію ще в березні, під час переговорів делегації в Анталії, коли Україна запропонувала нейтральний статус і гарантії безпеки без включення Донбасу та Криму, однак, буцімто, Захід натиснув на Україну, аби Київ відкликав свою пропозицію.

Читайте також: Україна в Радбезі ООН: Заключним акордом війни стане трибунал для путіна, шойгу і лаврова

«У березні в Анталії зустрічалися Дмитро Кулеба і лавров. Єдиним питанням, яке порушував український міністр на цій зустрічі, було відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних з Маріуполя. Але тоді лавров зізнався, що не мав повноважень обговорювати ні це питання, ні будь-яке інше питання припинення російсько-української війни», - зауважив речник міністерства.

Ніколенко назвав розповідь «співрозмовника «Известий» черговим вкидом російської пропаганди, відзначивши, що рф готує підґрунтя для подальшої незаконної асиміляції захоплених районів у Херсонській та Запорізькій областях, вигадуючи виправдання продовженню війни проти України.

«Для деяких західних діячів, які досі вірять у діалог з путіним, має нарешті стати зрозумілим: Росія не зацікавлена в переговорах. Росія не хоче миру. Росія прагне знищити українців», - підкреслив дипломат.

Ніколенко також акцентував на словах Кулеби про те, що зволікання із допомогою Україні лише надає російському режиму більше простору для агресії проти України.

Читайте також: Кулеба - про обіцянки путіна не атакувати Одесу після розмінування портів: Його слова порожні

«путіна не зупинить задобрювання. Його зупинять РСЗВ та інше важке озброєння, яким Україна зможе захищати свою землю, а також іще жорсткіші міжнародні санкції, які мають включати заборону на російський експорт та газове ембарго», - наголосив речник зовнішньополітичного відомства.

Як повідомлялося, раніше радник керівника Офісу Президента, член української переговорної делегації Михайло Подоляк заявляв, що переговори України з російською федерацією зупинені доти, доки рф не зможе об'єктивно дивитися на ситуацію.

Читайте також: У МЗС назвали три головні засади для перемоги у війні з росією

Згодом Подоляк наголосив, що процес українсько-російських переговорів може бути розблокований, якщо Зеленський надасть дорожню карту його ведення, а російська федерація почне адекватно сприймати світ.

Останні очні переговори між українською та російською делегаціями відбулися 29 березня у Стамбулі. Українська делегація виступила тоді з кількома пропозиціями щодо припинення війни, серед яких - підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-