Обіцянки путіна розблокувати експорт українського зерна далекі від реальності – Кислиця

Обіцянки путіна розблокувати експорт українського зерна далекі від реальності – Кислиця

Укрінформ
Заяви президента росії володимира путіна про готовність розблокувати експорт українського зерна далекі від реальності.

Про це заявив у понеділок постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН з питань сексуального насилля та торгівлі людьми, спричинених російською агресією, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Слухаючи путіна, який каже, що не використовуватиме торговельні шляхи для нападу на Одесу, не слід забувати, що він – та сама особа, яка запевняла канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Франції Еммануеля Макрона, що не нападатиме на Україну - за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення», - наголосив дипломат.

За його словами, Україна шукає рішення для запобігання глобальній продовольчій кризі, і ми готові створити необхідні умови для відновлення експорту з Одеського порту. Питання полягає у тому, як зробити так, аби росія не зловживала торговельним шляхом для нападу на саму Одесу.

Читайте також: Кулеба - про обіцянки путіна не атакувати Одесу після розмінування портів: Його слова порожні

Кислиця нагадав, що в неділю росія завдала ракетного удару по Києву, зруйнувавши чотирма ракетами об’єкти Дарницького вагоноремонтного заводу.

«Як завжди, росія заявила, що знищила військову техніку, у тому числі танки, надіслані нашими союзниками. Насправді ж завод займався ремонтом вагонів-зерновозів, що використовуються для залізничних перевезень зерна в морські порти України», - заявив постпред.

За його словами, це означає, що «всі казки путіна про його готовність полегшити експорт української пшениці, які він так красномовно розповідає своїм рідкісним співрозмовникам, залишаються надто далекими від реальності».

Читайте також: Коридори для вивезення зерна: Україну не запрошували на зустріч росії та Туреччини - Зеленський

Як повідомлялося, президент рф путін в інтерв’ю російським ЗМІ заявив, що Україна для експорту продовольства може використовувати порти Миколаєва та Одеси, попередньо їх розмінувавши, і що росія не користуватиметься ситуацією розмінування, щоб здійснити «якісь атаки з моря».

Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Читайте також: Україна не готова розглядати експорт зерна через білорусь — Зеленський

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звинуватив росію у свідомому загостренні глобальної продовольчої кризи, засудив блокування українських портів та закликав ООН і міжнародних партнерів до рішучих спільних дій щодо реагування на ці виклики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-