Коридори для вивезення зерна: Україну не запрошували на зустріч росії та Туреччини - Зеленський

Коридори для вивезення зерна: Україну не запрошували на зустріч росії та Туреччини - Зеленський

Укрінформ
Україну не запрошували на зустріч росії та Туреччини щодо відкриття коридорів для вивезення зерна з потрів нашої держави.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час спілкування з журналістами, передає кореспондент Укрінформу.

"Мене не запрошували, міністра закордонних справ на сьогоднішній день не запрошували. Розмови про те, що Туреччина може бути посередником в цьому блокуванні українських портів, є. Я говорив з президентом Ердоганом, ми говорили і про це. Для нас важливо те, що ми готові випускати зерно. Ми ламаємо зараз інформаційний наратив росії про те, що дефіцит харчових продуктів (стався) через Україну, через те, що ми не вивозимо. Це є неправдою, але вони це розповсюджують саме в тих державах, де буде цей дефіцит", - сказав Зеленський.

Зеленський наголосив, що для України потрібно, щоб існував безпековий коридор, щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивезення зерна.

Він додав, що це питання обговорювалося і з Туреччиною, і з Великою Британією, з ООН.

"Туреччина зараз знаходить формат, як їм надати нам гарантії. Думаю, через це вони зустрічаються з росією, щоб росія надала їм гарантії, що з їх кораблями нічого не станеться. Деталі їх зустрічі мені не відомі", - сказав Зеленський.

Читайте також: Операція з вивезення українського зерна: у Ердогана заявили про 3-5 тижнів на підготовку

Він додав, що перемовини щодо вивезення зерна ведуться із Польщею, і з країнами Балтії. Інший напрямок, за його словами, пріорітетний - це порти, через які щомісяця може бути вивезено до 10 млн тон.

Зараз, як повідомив Зеленський, заблоковано до 25 млн тонн зерна, ця цифра може зрости до 75 млн тонн восени.

"Тому без портів не зможемо", - сказав Зеленський.

Президент також наголосив на гарантіях для відкриття коридору для вивезення зерна.

«Вважаю, що найміцніші гарантії - це наша відповідна зброя, яка буде розташована у регіоні, розблокування того чи іншого коридору до порту для вивезення зерна. Ми над цим працюємо з конкретними державами, з конкретними системами, з конкретними антикорабельними системами, скажу навіть так. Ми працюємо та трохи отримуємо вже, можу це також констатувати», - сказав Зеленський.

Читайте також: Україна не готова розглядати експорт зерна через білорусь — Зеленський

При цьому він зауважив, що не вірить у домовленості із росією, тому треба бути готовими до будь-чого. «Ми не погрожуємо цими системами. Ми конкретно говоримо, що готові відповідати дуже швидко», - підкреслив глава держави.

За його словами, Україна також працює з низкою країн, які могли б допомогти у питанні організації безпечного вивезення зерна. Але з огляду на те, що росії вірити не можна, ці країни мають розуміти, що ризикують.

«А більше гарантій, окрім цих країн та ООН, і наша зброя, зосереджена біля цих коридорів – я більше гарантій не бачу просто. Не бачу і не вірю. Я ... дуже вірю, що як тільки ми поставимо ці системи, а ми поставимо їх дуже скоро, вважаю, що це буде найпотужнішими гарантіями», - заявив Зеленський.

Як повідомлялося, російські загарбники заблокували українські порти, що не дозволяє Україні вивозити на світовий ринок зерно та провокує глобальну продовольчу кризу. Єврокомісія організувала для України «лінії солідарності» для прискореного транспортування зерна на територію ЄС залізничним і автомобільним транспортом, але транспортних потужностей не вистачає, щоб швидко перевезти понад 20 млн тонн зерна з України.

Наразі ведуться переговори про можливість розблокування українських портів для вивезення зерна та запобігання продовольчій небезпеці у найбільш уразливих регіонах світу. При цьому однією з опцій є залучення до операції іноземних військових для створення безпечного виходу українських суден.

Читайте також: На «англійському аукціоні» продали послуги з імпорту зерна з портів Рені та Ізмаїл

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з Одеського порту і шукає рішення разом з ООН і партнерами, щоб росія не змогла цим скористатися для нападу.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу анонсував візит російської делегації на чолі з сергієм лавровим 8 червня в Туреччину, в ході якого будуть обговорюватися технічні питання відкриття коридорів для вивезення зерна з портів України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-