Операція з вивезення українського зерна: у Ердогана заявили про 3-5 тижнів на підготовку

Операція з вивезення українського зерна: у Ердогана заявили про 3-5 тижнів на підготовку

Укрінформ
У разі досягнення домовленостей щодо механізму вивезення зерна й інших товарів із заблокованих нині портів України для фактичного відкриття коридору та початку вивезення потрібно буде кілька тижнів.

Про це сказав речник президента Туреччини Ібрагім Калин у коментарі агентству «Анадолу» під час візиту в Мадрид, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Навіть якщо ми домовимося про основні питання, то, напевно, знадобиться ще 3-5 тижнів, щоб розпочати операцію (з вивезення зерна - ред.). Тому що коли йдеться про розмінування, підготовку коридору і відправлення туди суден, час працює проти нас", - сказав Калин.

За його словами, Туреччина проводить інтенсивну дипломатичну роботу для запобігання світовій продовольчій кризі, спричиненої розв'язаною росією війною проти України.

Читайте також: Турецькі ЗМІ анонсували переговори у Стамбулі щодо експорту українського зерна

Він також зазначив, що українська сторона матиме провести роботи з розмінування у портах, зокрема в Одесі.

"Але натомість є певні справедливі очікування гарантій, що російські судна не заходитимуть у ці порти", – сказав Калин.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з Одеського порту і шукає рішення разом з ООН і партнерами, щоб росія не змогла цим скористатися для нападу.

Читайте також: США шукають шляхи для розблокування експорту українського зерна - Тейлор

1 червня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу анонсував візит російської делегації на чолі з очільником МЗС сергієм лавровим 8 червня в Туреччину, під час якого обговорюватимуться технічні питання відкриття коридорів для вивезення зерна з портів України.

Наразі росія заблокувала всі порти та торговельні шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Близько 20 млн тонн збіжжя залишаються заблокованими в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-