В Україну їде комісія ООН з розслідування порушень прав людини

В Україну їде комісія ООН з розслідування порушень прав людини

Укрінформ
У вівторок в Україну прибуде перша місія членів незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень прав людини.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН з питань сексуального насильства та торгівлі людьми, спричинених російською агресією.

«Уповноважені повинні відвідати кілька місць в Україні, щоб отримати з перших рук інформацію про можливі порушення прав людини і зловживання, а також зустрітися з жертвами, свідками та вимушеними переселенцями», - сказав він.

За визнанням самої росії, понад 1 млн українських громадян були депортовані в різні регіони рф, у тому числі понад 234 тисячі дітей, нагадав Кислиця. Кілька тисяч із них – сироти або позбавлені батьківського піклування.

Читайте також: США в ООН закликають до правосуддя над російськими військовими-гвалтівниками

Скарги на сексуальні злочини, вчинені загарбниками, зафіксовані в Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях – на територіях, які були або залишаються тимчасово захопленими російськими військами, зазначив постпред.

За його словами, серед жертв російських ґвалтівників були неповнолітні та жінки похилого віку. Також зареєстровані смертельні випадки.

«російські окупанти наполегливо прибирають сліди, спалюючи тіла закатованих і зґвалтованих мирних жителів», - додав Кислиця.

Читайте також: Випадки сексуального насильства в Україні не можуть бути амністовані – доповідь у Радбезі ООН

Як повідомляв Укрінформ, президент Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас оголосив 30 березня про створення комісії для розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення росії в Україну.

Комісія складається з трьох осіб - Еріка Месе з Норвегії (голова), Ясминки Джумхур з Боснії та Герцеговини й Пабло де Грейффа із Колумбії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-