США в ООН закликають до правосуддя над російськими військовими-гвалтівниками

США в ООН закликають до правосуддя над російськими військовими-гвалтівниками

Укрінформ
Насильство, зґвалтування та інші воєнні злочини з боку російських військових в Україні не повинні залишатися безкарними, а жінки та діти, які залишаються в Україні чи стали біженцями, мають бути захищеними міжнародною спільнотою.

З такою заявою виступила в понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні постійна представниця США при Організації Лінда Томас-Грінфілд, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Як члени Ради Безпеки ми не маємо мовчати, ми повинні прагнути й добиватися правосуддя у інтересах постраждалих, і ми повинні зробити все, щоби не допустити подальшого насильства»,- заявила постпред США.

Вона підкреслила, що відповідальність за скоєння сексуального й іншого насильства покладається насамперед на росію.

Томас-Грінфілд нагадала, що Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 1820, яка визнає зґвалтування та інші види сексуального насильства воєнними злочинами та злочинами проти людяності. Міжнародне гуманітарне право (МГП) прямо забороняє такі дії.

«Тому росія має вжити заходів щодо своїх збройних сил та маріонеткових угруповань, щоби забезпечити виконання цієї резолюції і МГП. росія мусить припинити зґвалтування, насильство та злодіяння, які вчиняють російські сили», - наголосила американський дипломат.

Вона також закликала москву зупинити «нічим не спровоковану війну» в Україні.

Представниця США нагадала, що з України продовжують надходити повідомлення про насильство з боку російських солдатів на захоплених територіях, яке вчиняється холоднокровно, а також про тортури та страти людей.

«російські солдати вибивають двері у підвалах, де переховуються жінки, гвалтують їх. Ці жахливі дії відбуваються на очах у їхніх дітей, а російські солдати ще знімають це на відео. Від цього кров холоне», - наголосила Томас-Грінфілд, зауваживши, що про багато випадків досі ще невідомо.

Читайте також: Випадки сексуального насильства в Україні не можуть бути амністовані – доповідь у Радбезі ООН

Крім того, за її словами, жінки та діти, які становлять близько 90% українських біженців, також перебувають у зоні високого ризику щодо насильства й сексуальної експлуатації. Томас-Грінфілд вказала на повідомлення, що на біженок з України, які намагаються отримати захист за кордоном, відбуваються «полювання» з боку торгівців людьми.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада Безпеки ООН проводить засідання щодо ситуації в Україні. Основна увага приділяється сексуальному насильству, пов'язаному з конфліктом, а також торгівлі людьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-