Україна вимагає від рф гуманного ставлення до військовополонених – МЗС

Україна вимагає від рф гуманного ставлення до військовополонених – МЗС

Заява
Укрінформ
Україна сумлінно виконує всі свої міжнародно-правові зобов’язання щодо військовополонених і вимагає від росії дзеркального гуманного ставлення до українських військових.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, повідомляє Укрінформ.

У ній МЗС підкреслило, що Україна є відповідальним суб’єктом міжнародної спільноти та сумлінно виконує всі свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема за міжнародним гуманітарним правом.

«В умовах повномасштабної російської агресії Українська держава як сторона Женевських конвенцій 1949 року та Протоколів до них неухильно дотримується принципів ведення воєнних дій, зокрема, за міжнародним гуманітарним правом, що включає відповідні норми поводження із військовополоненими», - наголошено у заяві.

Міністерство зауважило, що Україна гуманно ставиться до військовополонених та забезпечує все гарантоване їм міжнародним правом у повному обсязі; в умовах воєнного стану держава ухвалила низку нормативно-правових актів, які регулюють порядок поводження з військовополоненими та їх тримання.

Зазначається, що Україна ретельно дотримується положень Ι Додаткового протоколу до Женевських конвенцій щодо захисту жертв міжнародних воєнних конфліктів та повною мірою забезпечує належне поводження з взятими у полон російськими військовими. У цьому контексті МЗС звернуло увагу, що російська сторона денонсувала цей важливий міжнародно-правовий інструмент ще у жовтні 2019 року.

«Нині очевидно, що це був один з підготовчих кроків росії до повномасштабної агресії проти України», - підкреслили дипломати.

Наша держава виходить з того, що військовополонені не можуть бути притягнені до відповідальності за безпосередню участь у бойових діях, якщо вони не скоювали воєнних та інших визначених міжнародним правом злочинів. Міністерство наголосило, що їх тимчасове тримання у спеціально підготовлених місцях має на меті лише запобігання їхній подальшій участі у воєнних діях і не є формою покарання.

Читайте також: Депутати пропонують змінити процедуру обміну військовополоненими

Крім того, у заяві підкреслюється, що українська сторона готова, як це передбачено міжнародними договорами, після повного завершення бойових дій звільнити та репатріювати російських військовополонених у разі їхнього бажання.

«Водночас Україна залишає за собою право тримати під вартою та притягувати до кримінальної відповідальності військовослужбовців російських збройних сил та інших військових формувань, що діють на нашій території, за скоєні ними воєнні злочини та злочини проти людяності», - зазначило МЗС.

При цьому російські солдати були і залишаються агресорами, загарбниками та окупантами на українській землі, а армія рф в цілому – системним порушником законів та звичаїв війни.

Україна і надалі сумлінно гарантує визначені міжнародним гуманітарним правом мінімальні умови тримання під вартою, зазначено у заяві, зокрема проживання, харчування, одяг, санітарну гігієну та медичне обслуговування, а також забезпечує повагу до гідності військовополонених.

Також МЗС підкреслило, що українська сторона на постійній основі надає представникам міжнародних спеціалізованих організацій та інституцій, зокрема Міжнародному Комітету Червоного Хреста, доступ до російських військових полонених. У нашій державі створено Національне інформаційне бюро, яке опікується питаннями полонених, зокрема їх обміном.

«Україна вимагає дзеркального гуманного ставлення до українських військовополонених з боку російської сторони, включаючи залучення спеціалізованих міжнародних інституцій для моніторингу умов їхнього тримання на підконтрольних росії територіях», - наголосило зовнішньополітичне відомство.

Читайте також: Камери 2 на 3 метри та обмаль їжі: росіяни тримають полонених маріупольців у переповнених тюрмах

Як повідомлялося, Уповноважена ВР з прав людини 24 квітня заявила, що рф утримує полонених українських військовослужбовців у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в'язниць у табори для військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-