Депутати пропонують змінити процедуру обміну військовополоненими

Депутати пропонують змінити процедуру обміну військовополоненими

Укрінформ
Група депутатів ініціює зміни до законодавства щодо процедури обміну військовополонених, яких засудили в Україні. Зокрема, пропонується, що засуджений не відбуватиме покарання в Україні, якщо було ухвалене рішення про його обмін.

Як повідомляє Укрінформ, відповідний законопроєкт №7436 «зареєстрований у парламенті 6 червня.

У пояснювальній записці зазначається, що «для забезпечення оперативного вирішення питань щодо процедури обміну обвинувачених, засуджених як військовополонених, у законопроєкті пропонується внести низку змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України».

Зокрема, змінами до КПК пропонується передбачити можливість закриття кримінального провадження, якщо відповідним уповноваженим органом прийнято рішення про передачу підозрюваного, обвинуваченого для обміну як військовополоненого. При цьому щодо обвинуваченого кримінальне провадження може бути закрите судом, якщо прокурор подав клопотання про його закриття у зв’язку з тим, що відповідним уповноваженим органом прийнято рішення про передачу обвинуваченого для обміну як військовополоненого.

Пропонується також встановити, що у разі повторного затримання в Україні засудженого, якого обміняли, він відбуватиме покарання у в'язниці весь термін.

Автори законопроєкту зазначають, що ухвалення цього документа дозволить реалізувати процедуру обміну підозрюваних, обвинувачених, засуджених як військовополонених.

Законопроєкт направлено на розгляд профільного комітету.

Читайте також: Військовослужбовці рф, яких судять за обстріли Харківщини з «Градів», визнали свою провину

Як повідомляв Укрінформ, Генпрокурор Ірина Венедіктова не виключає, що російського військового Вадима Шишимаріна, який став першим засудженим за вбивство цивільного в Україні, згодом можуть обміняти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-