Вступ до ЄС: канцлер Австрії пропонує «проміжний етап» для України

Вступ до ЄС: канцлер Австрії пропонує «проміжний етап» для України

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер не вважає ймовірним швидке членство України в ЄС та виступає за створення "європейської підготовчої зони" як проміжного етапу між співпрацею та повним вступом до ЄС таких країн, як Україна та Молдова.

Як передає Укрінформ, про це глава австрійського уряду заявив у коментарі австрійському інформагентству APA.

"Нас об'єднує одна мета - ми всі хочемо сильну, незалежну та економічно успішну Україну. На сьогодні Україна бореться за своє політичне і територіальне виживання. Усі наші зусилля спрямовані, насамперед, на припинення російської загарбницької війни. На цьому етапі швидке повне приєднання до Союзу все одно не може бути нагальним питанням", - заявив Негаммер.

За його словами, нині потрібно "прибрати емоції з поточних дебатів про вступ України до ЄС" і щодо країни треба застосувати ті ж самі стандарти, що й до інших країн-претендентів із Західних Балкан. "На мою думку, повний вступ України не є реалістичним", – вважає канцлер.

Читайте також: Канцлер Австрії підтримав ідею Макрона щодо європейської політичної спільноти

Натомість глава австрійського уряду запропонував створення "європейської підготовчої зони" з метою зближення зі стандартами ЄС за аналогією з Європейською асоціацією вільної торгівлі (EFTA) та Європейською економічною зоною (EEA). "Ми повинні створити європейську підготовчу зону, яка дозволить крок за кроком зміцнювати співпрацю з ЄС і все краще і краще адаптуватися до європейських стандартів", - заявив Негаммер.

На його переконання, в нинішніх же дебатах забагато "або, або" і занадто мало говориться про практичні варіанти, які забезпечують тісні зв’язки з ЄС у багатьох сферах та зміцнюють Україну економічно. На цьому тлі австрійський канцлер нагадав про свою підтримку ідеї президента Франції Еммануеля Макрона про створення "європейської політичної спільноти".

Читайте також: Австрія допомагає Україні касками та бронежилетами – канцлер

Відповідно до федеральної канцелярії Австрії, можливе тісне та поступове співробітництво між ЄС та Україною, подібно до пропозицій Франції, зокрема є можливим в таких сферах: торгівля (на додаток до перевезення товарів, але, передусім, надання послуг), енергетика та кліматична політика (особливо зберігання газу, відновлювані джерела енергії та водню), транспорт (особливо будівництво транскордонних доріг), наука та освіта (наприклад, Erasmus, Horizon Europe), продовольча безпека та спільна зовнішня політика та політика безпеки (CFSP), а також спільна політика безпеки та оборони (CSDP) ЄС (особливо участь у місіях та операціях ЄС), тісна координація зовнішньої та безпекової політик.

Згідно з канцлером, австрійські міністр закордонних справ Александр Шалленберг і міністр з питань Європи Кароліне Едтштадлер вже звернулися з цими пропозиціями до партнерів у ЄС.

Читайте також: В Австрії заморозили €254 мільйони російських олігархів

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня президент Франції Еммануель Макрон заявив про ініціативу створити нову “європейську політичну спільноту“, щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі. Йшлося в тому числі про Україну.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запропонований Еммануелем Макроном варіант європейської політичної спільноти для країн, які не є формальними членами ЄС, не є прийнятним для України.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-