Канцлер Австрії підтримав ідею Макрона щодо європейської політичної спільноти

Канцлер Австрії підтримав ідею Макрона щодо європейської політичної спільноти

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер підтримав ініціативу президента Франції Еммануеля Макрона створити нову політичну спільноту ЄС за участі України.

Як передає Укрінформ із посиланням на APA, про це глава австрійського уряду заявив журналістам у Роттердамі, де бере участь у конгресі Європейської народної партії.

"Я думаю, що це чудова ідея, і Франція має підтримку австрійської сторони", - заявив Негаммер.

За його словами, ідея Макрона "поки що не дуже конкретна". Водночас він порівняв її з Європейською економічною зоною. "Нам потрібен ще один проміжний крок, дещо більший, ніж просто статус кандидата, який фактично нічого не змінює, але відразу гарантує, що є перспектива", - заявив Негаммер.

Зокрема, він указав на теми верховенства права, правової визначеності для компаній, співпраці поліції та питання економічної і соціальної політики.

Читайте також: Ініціатива Макрона не є альтернативою вступу України в Євросоюз - МЗС Франції

За словами австрійського канцлера, ідея Макрона також знайшла підтримку з боку більшості учасників нещодавнього саміту ЄС.

Поруч з цим, як зазначає APA, пропозицію Макрона критично сприймають у Європейській народній партії (ЄНП), конгрес якої Нехаммер відвідав у Роттердамі. Так, новий президент ЄНП Манфред Вебер заявив в інтерв'ю агентству, що ця пропозиція є рівнозначною створенню "європейців другого сорту". "Це відмова від відповідальності. Зараз потрібно сказати: чи вони сюди належать чи не належать - так чи ні. Рішення потрібно приймати зараз", - заявив Вебер, закликавши надати Україні та Молдові статус кандидата на саміті ЄС у червні.

Читайте також: У МЗС Франції вважають, що приєднання України до ЄС займе 15-20 років

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня президент Франції Еммануель Макрон заявив про ініціативу створити нову “європейську політичну спільноту“, щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі. Йшлося в тому числі про Україну.

Президент України Володимир Зеленський заявив що запропонований Еммануелем Макроном варіант європейської політичної спільноти для країн, які не є формальними членами ЄС, не є прийнятним для України.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-