МЗС вітає надання зеленого світла шостому пакету санкцій ЄС проти рф

МЗС вітає надання зеленого світла шостому пакету санкцій ЄС проти рф

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вітає надання Європейською Радою зеленого світла шостому пакету санкцій ЄС проти рф, який включає ембарго на купівлю російської нафти.

Про це йдеться у заяві МЗС, передає Укрінформ.

«Україна працювала на всіх рівнях, щоб шостий санкційний пакет став реальністю: Президент України Володимир Зеленський, глава його Офісу Андрій Єрмак та група Єрмака-Макфола, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Міністерство закордонних справ і всі наші дипломати в країнах ЄС, народні депутати та українські громади за кордоном. Україна спрацювала в цьому випадку як єдина злагоджена команда. Нафтове ембарго прискорить хід лічильника зворотнього відліку до краху російської економіки та воєнної машини», — заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

У міністерстві зауважили, що розчароване тим, що через опір Угорщини щодо нафтового ембарго його схвалення занадто затягнулося в часі та залишило виняток для турбопровідних постачань. Водночас МЗС вітає зусилля партнерів, насамперед керівництва Європейської Ради та Європейської комісії, які дозволили ухвалити ці критично важливі рішення.

Дипломати розраховують, що вже до кінця 2022 року росія втратить до 90% свого нафтового експорту до Європи.

Читайте також: Погодження шостого пакета європейських санкцій проти росії підтвердило єдність ЄС – Боррель

«Це означає, що російська воєнна машина недоотримає десятки мільярдів доларів на війну проти України. Ухваливши рішення про нафтове ембарго, ЄС не лише ускладнить фінансування кремлем агресії рф, але і зміцнить свою енергетичну безпеку», - наголошується в заяві.

Шостий пакет санкцій ЄС також включає важливі санкції, на яких давно наполягала Україна: відключення Сбербанку від SWIFT, заборону мовлення трьох російських телеканалів та індивідуальні санкції проти російських фізичних та юридичних осіб, причетних до воєнних злочинів в Україні, відзначило відомство.

МЗС України закликає ЄС негайно розпочати роботу над підготовкою сьомого пакету санкцій проти рф, який включатиме заборону на інші види російського експорту та інші обмежувальні заходи. Українська сторона вже передала відповідні пропозиції, зауважило міністерство.

Читайте також: Шостий пакет санкцій: Ткаченко назвав заборонені пропагандистські канали рф

Як повідомлялося, лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти російської федерації, який передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку від системи SWIFT.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-