Погодження шостого пакета європейських санкцій проти росії підтвердило єдність ЄС – Боррель

Погодження шостого пакета європейських санкцій проти росії підтвердило єдність ЄС – Боррель

Укрінформ
Політичне рішення щодо запровадження шостого пакета санкцій проти росії, який включає ембарго на постачання до Європи російської нафти, стало ще одним підтвердженням єдності Євросоюзу та його здатності разом вирішувати важкі питання.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком другого дня роботи спеціального засідання Європейської Ради заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом минулих вихідних ми були залучені до тривалих та важких дипломатичних обговорень з міністрами та послами, і врешті лідери погодили останні спірні питання. Тож шостий пакет санкцій був ухвалений. Він стосується не лише заборони на поставки нафти, але й відключення від SWIFT ще трьох важливих російських банків, що створить більше ускладнень для російської економіки у її відносинах із зовнішнім світом. Це ще один крок вперед, ще одна демонстрація єдності», - наголосив Боррель.

Він нагадав, що рішення, яке було ухвалено лідерами країн-членів пізно вночі, передбачає заборону імпорту до ЄС 90 відсотків від усього обсягу поставок російської нафти вже до кінця поточного року.

Читайте також: Треба продовжити ізоляцію кремля, навіть після ембарго на нафту – прем’єрка Естонії

«Ми будемо купувати на 90 відсотків менше. Зроблені певні виключення для країн, що замкнені на суходолі. Я вважаю, що це належний вихід для досягнення рішення. Зрозуміло, ми не можемо заборонити росії продавати свою нафту комусь ще, ми не настільки потужні. Але ми є найважливішим клієнтом для росії. Їм доведеться шукати інших, зрозуміло, вони будуть змушені знизити ціни. Метою є, щоб росіяни мали менше фінансових ресурсів для годування своєї «машини війни». І це відбудеться», - підкреслив високий представник ЄС.

Читайте також: Європейська Рада засудила агресію росії та підтримала Україну

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі продовжується спеціальна зустріч Європейської Ради. Лідери країн-членів вже прийняли резолюцію стосовно України та погодилися продовжувати надавати їй всебічну політичну, фінансову, матеріальну, гуманітарну та військову підтримку у боротьбі проти російського вторгнення. Сьогодні учасники зустрічі ЄС на вищому рівні розглянуть питання енергетичної та глобальної продовольчої безпеки, що пов’язані із агресією росії проти України, а також шляхи зміцнення Європейської безпеки й оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-