Світ міг запобігти війні, якби «збив росію з ніг» санкціями - Зеленський

Світ міг запобігти війні, якби «збив росію з ніг» санкціями - Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський упевнений, що превентивні заходи світової спільноти проти російської федерації запобігли би початку повномасштабної російсько-української війни.

Таке переконання він висловив під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зеленський зазначив, що Україна має велику «колекцію» важливих реакцій світових інституцій на повномасштабну російсько-українську війну. Однак він заявив, що просто реагувати на дії рф та намагатися адаптувати ці інституції під сучасні виклики точно недостатньо.

«Потрібно змінювати підхід. Не реагувати, а діяти. Діяти превентивно. І не лише адаптувати під нові реалії те, що маємо, а створювати нові інструменти, нові прецеденти», – наголосив глава Української держави.

Читайте також: Зеленський закликає світ чинити опір рф, а не чекати застосування нею ядерної зброї

Він зазначив, що українці створили історичний прецедент сміливості, не послухавши тих, хто казав, що українська оборона не протримається довше кількох днів. «Ми зупинили російську армію, яку називали другою в світі. Ціною важких боїв і тисяч життів поступово відтискаємо окупантів із нашої землі. Але чи довелося би нам це роботи, якби ще минулого року до нас дослухалися і застосували проти російської федерації справедливий, превентивний спектр санкцій, які здатні збити з ніг будь-якого агресора? Упевнений, що відповідь – ні. Недопущення війни було би гарантовано, якби дії світу були превентивними, а не реагуванням», – запевнив Зеленський.

Окрім того, Президент підкреслив, що Україна за три місці війни також створила прецедент небаченого єднання демократичного світу навколо емоцій, справжнього захоплення українською сміливістю і навколо розуміння, що за свободу потрібно боротися. Зеленський зауважив, що тепер сотні мільйонів людей у демократичних країнах підтримують Українську державу, тиснуть на уряди й компанії заради того, щоб вони обмежували відносини з державою-агресором росією і допомагали народу, на який напали.

Читайте також: Світ поки не запровадив проти рф санкції, які змусять її заплатити за свої дії – Зеленський

«Але це відбувається тільки зараз, хоча росія пішла проти України війною ще в 2014 році. Ми вдячні за таку підтримку, але якби це відбулося ще тоді, одразу (це єднання і цей тиск на уряди, на компанії заради боротьби за свободу), чи почала би росія повномасштабну війну? Чи мали би всі ці втрати Україна та світ? Упевнений, що й на це запитання відповіді – ні», – додав глава Української держави.

Читайте також: Давос: Україна запропонувала створити міжнародну організацію експортерів задля уникнення голоду

Як повідомляв Укрінформ, у Давосі з 22 по 26 травня проходить Всесвітній економічний форум (WEF), який є щорічним місцем зустрічі світової політичної та бізнесової еліти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-