Депутати Ради від ліквідованої ОПЗЖ досі мають доступ до державної таємниці - рух ЧЕСНО

Депутати Ради від ліквідованої ОПЗЖ досі мають доступ до державної таємниці - рух ЧЕСНО

Укрінформ
Члени ліквідованої у Верховній Раді фракції "Опозиційна платформа - За життя" досі мають право на доступ до державної таємниці.

Про це пише рух "Чесно", передає Укрінформ.

"Немає самої фракції, але є її представники та їхні мандати. Вони перегрупувались і утворили нову парламентську групу, а ще частина перейшла у статус позафракційних. Водночас усі вони досі мають можливість доступу до державної таємниці, можуть брати участь у закритих засіданнях Верховної Ради, комітетів та тимчасово-слідчих комісіях", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Спочатку ОПЗЖ, потім інші: Малюська сказав, коли суд почне забороняти проросійські партії

Загалом усім нардепам доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності надається за посадою після взяття ними письмового зобов'язання щодо збереження такої інформації. Тобто доступ до держтаємниці не є автоматичним, але право на цю інформацію мають усі нардепи без винятку.

"Від початку повномасштабної війни росії проти України ця тема постає ще більш гостро, адже абсурдним є те, що відверто проросійські політики, які десятиліттями просували інтереси імперської та антиукраїнської росії, не одне скликання Верховної Ради мали можливість доступу до державної таємниці", - зазначає "Чесно".

Читайте також: Депутатів колишньої ОПЗЖ у Раді неможливо позбавити мандатів – Стефанчук

В українському законодавстві немає поділу народних обранців на патріотів, які щиро діють в інтересах держави, та умовну "групу ризику" і потенційних колаборантів, які можуть співпрацювати з ворогом чи відпрацьовувати інтереси інших держав.

"Навіть депутат, який утік з України, але не позбавлений мандата – той же Рабінович, має законне право звертатися в українські державні установи із запитом на отримання секретної інформації. І ці держустанови повинні будуть надати йому такі дані", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Малюська анонсував «швидкий судовий розгляд» справи про заборону ОПЗЖ

Як повідомлялося, 12 травня фракція «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ) у Верховній Раді офіційно перестала існувати.

14 травня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій".

Закон розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-