Депутатів колишньої ОПЗЖ у Раді неможливо позбавити мандатів – Стефанчук

Депутатів колишньої ОПЗЖ у Раді неможливо позбавити мандатів – Стефанчук

Укрінформ
Офіційне припинення існування фракції «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ) у Верховній Раді не впливає на депутатські мандати її членів.

Про це Голова ВР Руслан Стефанчук повідомив в інтерв’ю Укрінформу.

Він пояснив, що у зв’язку з тим, що кількість народних депутатів у ОПЗЖ стала меншою за 17, ця фракція, згідно з Регламентом ВР, перестала існувати в парламенті.

«Зрозуміло, що це не впливає на депутатів, які були та є її членами. З чим це пов’язано? У Конституції є чіткий перелік підстав позбавлення депутатського мандата. Ми йдемо шляхом, передбаченим Конституцією України, та не можемо вчиняти в незаконний спосіб», - зауважив Стефанчук.

Водночас спікер парламенту висловив думку, що найкращий варіант знищення проросійських політичних сил буде продемонстровано народом України на наступних виборах.

«Це буде в законний спосіб, в який ми зможемо очистити владу від прорашистських впливів», - підкреслив він.

Читайте також: Питання територіальної цілісності має бути поза дужками можливої мирної угоди – Стефанчук

Як повідомлялося, 12 травня фракція «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ) у Верховній Раді офіційно перестала існувати.

Згідно зі статтею 81 Конституції України, повноваження народних депутатів припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради.

Повноваження народного депутата припиняються достроково у разі складення повноважень за його особистою заявою; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України; якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто; невходження депутата, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата зі складу такої фракції; його смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-