Спочатку ОПЗЖ, потім інші: Малюська сказав, коли суд почне забороняти проросійські партії

Спочатку ОПЗЖ, потім інші: Малюська сказав, коли суд почне забороняти проросійські партії

Укрінформ
Мін’юст одразу після публікації підписаного Президентом Володимиром Зеленським закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій" подасть позов про заборону проросійських партій.

Як передає Укрінформ, про це міністр юстиції Денис Малюська сказав в ефірі телемарафону, відео з якого оприлюднено у Фейсбуці міністерства.

“Усі процеси відбуватимуться лише через суд, ми очікуємо що сьогодні буде публікація закону, підписаного Президентом, і ми одразу ж подаємо позов про заборону політичних партій, вказаних у рішенні РНБО, до Львівської апеляції - це Восьмий апеляційний адміністративний суд, де, власне, суд і розгляне наші вимоги”, - сказав Малюська.

За його словами, у першу чергу суд розглядатиме позов про заборону “ОПЗЖ”.

Читайте також: Представниця Ради у КС сказала, чи залишать мандати місцевим депутатам від проросійських партій

“У нас є доказова база, ми керуємося не лише рішенням РНБО, а ще й доказовою базою їх проросійськості, і ми очікуємо, що такий судовий розгляд буде досить швидким”, - повідомив міністр юстиції.

Він пояснив, що закон, ухвалений Верховною Радою, встановлює стислі строки для розгляду справ судом: перша інстанція - один місяць максимум, апеляційна - так само - максимум один місяць.

“Відповідно, можна цілком спокійно говорити, що якщо Львівський адміністративний апеляційний суд дотримується строків, встановлених законом, а в нас немає причин, чому він їх мав би не дотримуватися, ми вже влітку, десь посередині літа, будемо мати перші результати по перших проросійських партіях”, - сказав Малюська.

Читайте також: Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

Також міністр пояснив, чому відповідний позов розглядатиме саме Львівський адміністративний апеляційний суд.

“До прийняття закону, поки він ще не опублікований, це все ще знаходиться в юрисдикції Окружного адміністративного суду міста Києва - суду першої інстанції. Але тут є кілька причин - перша це те, що він так і не почав повноцінно працювати...І я нагадаю, що в цьому суді все ще знаходиться наш позов щодо діяльності партії Шарія”, - зазначив Малюська.

Він додав, що “певні репутаційні ризики, пов’язані з функціонуванням ОАСК, призвели до того, що для того, аби довіра суспільства до заборони політичних партій була вищою, потрібно юрисдикцію підняти на рівень вище, тобто щоб цим займався не суд першої інстанції, а апеляційний суд. Ну і змістити юрисдикцію з тим, щоб вона була оперативніша”.

Читайте також: У ВР вважають, що є шанси до кінця липня остаточно заборонити проросійські партії в Україні

Як повідомлялося, 14 травня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій".

Закон розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

Напередодні Денис Малюська повідомив, що найближчими днями відбудеться судовий розгляд справи про заборону ОПЗЖ у Львівському апеляційному адміністративному суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-