Представниця Ради у КС сказала, чи залишать мандати місцевим депутатам від проросійських партій

Представниця Ради у КС сказала, чи залишать мандати місцевим депутатам від проросійських партій

Укрінформ
Представниця Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря вважає, що потрібен індивідуальний підхід до рішень про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від проросійських партій.

Як передає Укрінформ, про це Совгиря сказала в інтерв’ю «Лівому берегу», відповідаючи на запитання, чи потрібно прописати механізм позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від проросійських партій.

«Я вважаю, що має бути індивідуальний підхід. У питанні захисту прав людини, у тому числі політичних, завжди є індивідуалізація захисту. Той самий Європейський суд з прав людини вважає колективну відповідальність величезним злом. Тобто без з’ясувань обставин у кожній конкретній ситуації, встановлення особи, її ставлення до ситуації та наслідків цього не слід робити», - сказала Совгиря.

Представниця Ради у КСУ висловила думку, що у цьому питанні не треба шукати простих рішень, на кшталт - одним махом усіх розпустити.

Читайте також: У ВР вважають, що є шанси до кінця липня остаточно заборонити проросійські партії в Україні

«На місцевому рівні необхідно передбачити механізм, щоб рішення приймалося щодо кожної конкретно особи. Звісно, якщо є звинувачення в колабораціонізмі, співпраці з рф у інших формах, за умови наявності кримінального провадження це може бути підставою для припинення повноважень депутата на місцевому рівні», - зазначила вона.

За її словами, якщо ж цього немає - тобто, якщо особа вийшла ці складу проросійської фракції, більше не виявляє прихильності до програми цієї сили, - то, можливо, не треба передбачати механізм припинення повноважень.

«Повторюю, тут має бути індивідуальний підхід. І не може бути універсального рішення», - заявила вона.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій.

Мета документа - захист незалежності й суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму і спрямована на повалення в Україні державного ладу, знищення і підміни національної ідентичності її громадян.

Читайте також: У Харківській міськраді припинила діяльність фракція «Партії Шарія»

Законодавчий акт, зокрема, розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

Президент України 20 березня ввів у дію указ РНБО про припинення діяльності низки проросійських партій, серед них ОПЗЖ, «Наші», «Партія Шарія» - загалом 11 партій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-