Єврокомісія пропонує виділити Україні макрофінансову допомогу на €9 мільярдів

Єврокомісія пропонує виділити Україні макрофінансову допомогу на €9 мільярдів

Укрінформ
Європейська комісія запропонувала план допомоги Україні та її повоєнної відбудови, що передбачає довгострокові реформи й інвестиції, а також негайну короткотермінову макрофінансову допомогу в обсязі 9 мільярдів євро у 2022 році.

Про це заявила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн за підсумками засідання колегії Єврокомісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми пропонуємо додати до суттєвої короткотермінової допомоги, яку ми надавали до цього часу, нову виключну макрофінансову допомогу для України у розмірі до 9 мільярдів євро у 2022 році. Це допомога на короткий час, для досягнення полегшення ситуації просто зараз, для підтримки уряду та для бюджетної підтримки», - заявила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що війна, яку росія розв’язала проти України, для самого Євросоюзу стала головним чинником для підвищення власної стійкості.

Читайте також: Фон дер Ляєн презентувала план скорочення залежності ЄС від російських енергоносіїв

«Ми знаємо, що Україна знаходиться на лінії фронту та захищає наші європейські цінності. Ми будемо продовжувати перебувати на їхньому боці впродовж усієї цієї війни, як і тоді, коли вони будуть відбудовувати свою країну. Ми маємо думати на день уперед, коли знадобляться ширші зусилля з відновлення. У цьому Європейський Союз має свою відповідальність. Європейський Союз має стратегічний інтерес, щоб відігравати провідну роль у цих зусиллях з відновлення», - наголосила президентка Єврокомісії.

Вона нагадала, що лідери країн-членів під час неформальної зустрічі у Версалі доручили Єврокомісії відреагувати на таку необхідність. Тож сьогодні Єврокомісія представила своє бачення щодо створення спеціального фонду або платформи для відновлення України.

«Принципи відновлення мають поєднувати інвестиції та негайні реформи. З часом ця комбінація інвестицій і реформ допоможе Україні у просуванні на її європейському шляху, це є дуже важливим для процесу входження (до ЄС – ред.). Це має бути план на майбутнє, що повною мірою відображатиме потреби, які визначатиме сама Україна», - сказала очільниця Європейської комісії.

Читайте також: Німеччина підтримає Україну на шляху до ЄС, але за «чіткими критеріями» - Шольц

За її словами, цей план буде охоплювати ключові реформи, включаючи такі сфери як боротьба з корупцією, підвищення спроможностей адміністративного управління, забезпечення верховенства права та незалежності судової системи та інші найважливіші перетворення.

Цей план, на переконання фон дер Ляєн, має бути тісно пов’язаним із зеленою та цифровою трансформацією країни, а також із дотриманням фундаментальних європейських цінностей.

Президентка Єврокомісії наголосила, що Європейський Союз не буде і не має бути єдиним, хто робитиме свій внесок у ці зусилля, саме тому Єврокомісія пропонує створити платформу з відновлення, яка стане складовою цього плану з відновлення України.

Читайте також: Взаємодія на шляху України до членства в ЄС: Шмигаль поговорив з фон дер Ляєн і Домбровскісом

«Ця платформа, що буде спільно управлятися Україною і Європейською комісією, буде об’єднувати разом країни-члени з їх внесками, двосторонніх донорів, міжнародних донорів, міжнародні фінансові інституції та інших партнерів, що є близькими за переконаннями. Метою цієї платформи буде погоджувати напрямки руху та забезпечити максимальну координацію всіх зусиль. Такі інвестиції допоможуть Україні стати більш сильною та більш стійкою після (відновлення) величезних руйнувань, що були спричинені путінською армією», - наголосила фон дер Ляєн.

Оголошений президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн пакет підтримки в сумі 9 млрд євро допоможе Україні перемогти у війні, подолати наслідки агресії росії та прискорити рух до членства в Європейському Союзі.

Про це написав у Твіттері Президент України Володимир Зеленський.

“Вдячний за оголошений сьогодні Урсулою фон дер Ляєн пакет підтримки України. Він містить нову програму макрофінансової допомоги в сумі €9 млрд і Платформу відновлення. Така підтримка допоможе Україні перемогти у війні, подолати наслідки агресії РФ та прискорити рух до членства в ЄС”, - зазначив Зеленський.

Як повідомлялося, 24 лютого цього року росія розпочала повномасштабну війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили солідарність із Україною, надали їй політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, створили гідні умови для прийняття мільйонів українських біженців.

Європейська сторона висловила готовність допомогти Україні у повоєнному відновленні країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-