Фон дер Ляєн презентувала план скорочення залежності ЄС від російських енергоносіїв

Фон дер Ляєн презентувала план скорочення залежності ЄС від російських енергоносіїв

Оновлено
Укрінформ
Європейська комісія презентувала пропозиції щодо швидкого позбавлення залежності ЄС від імпорту російських енергоносіїв, що включає підвищення енергоефективності, диверсифікацію джерел постачання та масштабні інвестиції у розвиток поновлюваних джерел енергії.

Про це заявила президент ЄК Урсула фон дер Ляєн за підсумками засідання колегії Єврокомісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минуло майже три місяці, як росія розв’язала брутальну війну проти України. І вона погрожує всім, хто підтримують Україну у її законній обороні. Війна путіна поставила фундаментальні виклики перед Євросоюзом. Саме тому сьогодні пропозиції колегії Єврокомісії стосуються безпеки енергопостачання, оборони та (допомоги) нашому сусіду Україні. путінська війна розриває глобальний енергетичний ринок. Вона показує, наскільки ми залежні від імпорту вуглецевого палива і наскільки вразливі, покладаючись на росію в його імпорті», - наголосила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що ЄС має зменшити енергетичну залежність від російських енергоресурсів якомога швидше. Для цього Єврокомісія представила спеціальний план реформ в енергетичному секторі під назвою «REPowerEU» («Перезавантаження енергетики в ЄС).

Читайте також: Берлін ухвалив рішення «злізти з російської газової голки» – МЗС України

«Ми можемо замістити російське вуглецеве паливо, якщо працюватимемо на трьох рівнях. З точки зору скорочення попиту - збереження енергії. У сфері постачання – шляхом диверсифікації енергетичного імпорту та відходу від вуглецевого палива, а також прискорення переходу на чисту енергію. На щастя, вже є основа, щоб це зробити. Ми вже почали трансформацію нашої енергетичної системи, щоб досягти кліматичної нейтральності ... в межах Зеленого курсу», - зауважила президент Єврокомісії.

За її словами, така мета і раніше була амбітною. «Але сьогодні ви виводимо наші амбіції на новий рівень, щоб досягти незалежності від російського вуглецевого палива так швидко, як це можливо. План REPowerEU допоможе нам заощаджувати більше енергії, прискорить позбавлення від вуглецевого палива та підштовхне інвестиції нового рівня. Це буде «швидкий зарядний пристрій» для Європейського зеленого курсу», - підкреслила фон дер Ляєн.

Читайте також: Європа більше не дозволить росії чинити енергетичний шантаж – Бербок

Вона навела конкретні цілі, які визначатимуться у плані REPowerEU. Зокрема, пропонується збільшити цільові показники підвищення енергоефективності до 2030 року у масштабах усього ЄС із попередніх 9 до 13 відсотків. На цей же період підвищується мета досягнення мінімального рівня поновлюваних ресурсів в енергетичному балансі з 40 до 45 відсотків.

Єврокомісія пропонує також комплексний підхід до розвитку й удосконалення енергетичних мереж, пріоритетний розвиток поновлюваних джерел енергії. Зокрема, до 2025 року пропонується зробити обов’язковим розміщення сонячних енергетичних панелей на дахах комерційних або адміністративних будівель. Ця ж вимога поширюватиметься на нові житлові будинки до 2029 року.

За словами президента ЄК, 27 національних урядів країн ЄС уже погодилися створити платформу для спільної закупівлі енергоресурсів, включаючи газ, скраплений газ та водень. План REPowerEU передбачатиме спільну систему замовлення енергоресурсів та об’єднану позицію ЄС у відносинах із країнами-постачальниками, що має запобігти непотрібній конкуренції між країнами-членами у закупівлях.

«Всі ці бажання, безумовно, потребуватимуть масштабних інвестицій і реформ. Ми мобілізуємо близько 300 мільярдів євро, з них майже 72 мільярди у грантах, та 225 мільярдів у кредитах. Це включає також близько 10 мільярдів євро для вкладення у створення ланок поєднання між газом і скрапленим газом... Близько 2 мільярдів євро будуть вкладені у нафтову інфраструктуру з огляду на припинення поставок російської нафти. Решта грошей піде на прискорення та розширення обсягів переходу до чистої енергії», - наголосила фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, 24 лютого поточного року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст і сіл.

Читайте також: Час залежності Європи від російських енергоресурсів минає - Зеленський

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, прийняли мільйони українських біженців.

Спроби росії використати поставки газу та нафти до ЄС як зброї призвели до підвищення цін на енергетичному ринку Європи та спонукали ЄС до рішення поступово позбутися імпорту російських енергоносіїв та залежності від них. Зокрема, ЄС визначив мету щодо припинення імпорту російського вугілля. Країни ЄС наразі опрацювують шостий пакет санкцій проти рф, який передбачатиме поступове запровадження ембарго на поставку до ЄС російської нафти.

Фото: Twitter.com/vonderleyen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-