Литва на Радміні ЄС: у питанні санкцій проти рф ми стали заручниками однієї країни

Литва на Радміні ЄС: у питанні санкцій проти рф ми стали заручниками однієї країни

Укрінформ
У своїй політиці щодо запровадження санкцій проти росії як країни-агресора весь Європейський Союз не може бути заручником рішень усього однієї країни-члена, оскільки саме настав час підтвердити роль Європи як вагомого геополітичного гравця.

Про це в понеділок у Брюсселі перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс (Gabrielius LANDSBERGIS), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нас пам’ятатимуть за рішеннями, що ми приймемо сьогодні – чи ми зможемо надіслати дуже чіткий сигнал росії, або ж ми зупинимося. Зараз, на жаль, весь Європейський Союз опинився у заручниках у однієї країни-члена, яка не може знайти шлях, щоб допомогти нам досягти консенсусу», - сказав головний литовський дипломат.

Читайте також: Єрмак: Німеччина планує відмовитися від імпорту нафти рф незалежно від санкцій ЄС

Він зауважив, що одним із шляхів для вирішення цієї проблеми може бути допомога Україні остаточно відокремитися від російських нафти та газу.

«Як ви знаєте, країна-член, яка не може допомогти нам знайти консенсус, залежить від трафіку через Україну. Тож, якщо буде припинений цей трафік через Україну, питання щодо санкцій буде вирішено само собою», - заявив Ландсбергіс.

Читайте також: білорусь визнала, що через санкції втрачає до $18 мільярдів за рік

У своїх висловлюваннях литовський дипломат жодного разу не назвав країну, яка не погоджується підтримати шостий пакет санкцій ЄС проти росії, як країни-агресора. Водночас, він відповів на запитання журналістів, яким чином має намір переконувати Угорщину змінити свою позицію.

«Як завжди – говорити. Ми маємо погодити позиції, оскільки не можемо перебувати у заручниках. З моєї точки зору, Єврокомісія пропонує для цього дуже, навіть надлишково, комфортні умови. Якщо ми говоримо про заборону на постачання нафти, що набуде чинності з грудня 24-го року – то для цього надається два з половиною роки. Це дуже широкий простір. Всі очікують, що цього буде достатньо. Я не зможу пояснити, якщо цього не станеться», - додав міністр закордонних справ Литви.

Читайте також: В України немає зайвих шести місяців, щоб чекати на нафтове ембарго ЄС - Устенко

Як повідомлялося, 16 травня у Брюсселі проходить засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС за участю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Ситуація в Україні та її боротьба проти російської агресії, економічна, фінансова, гуманітарна та військова підтримка ЄС для України, а також перспективи її повоєнного відновлення будуть у центрі уваги європейських урядовців під час обговорення. Міністри мають також обговорити шостий пакет санкцій проти росії як країни-агресора, який має включати поетапну відмову від поставок російської нафти. Проти застосування до росії ембарго на постачання нафти до країн ЄС виступає Угорщина.

Читайте також: ЄС має погодити ембарго на постачання російської нафти – Боррель

24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковану війну проти України, почала масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Фото: DELFI / Kiril Čachovskij

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-