Для позбавлення мандатів депутатів із колишньої ОПЗЖ треба змінити Конституцію - Корнієнко

Для позбавлення мандатів депутатів із колишньої ОПЗЖ треба змінити Конституцію - Корнієнко

Укрінформ
Для позбавлення мандатів народних депутатів фракції “Опозиційна платформа - За життя”, яка припинила існування в парламенті, необхідно внести зміни до Конституції. Проте у період воєнного стану це зробити неможливо.

Про це повідомив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

“Вихід є, він дуже простий, точніше - він не простий, він дуже складний: треба зміни до Конституції внести. Насправді вони (народні депутати - ред.) не позафракційні навіть, вони вже там якусь групу утворили з іншими назвами з тих самих літер… Насправді ми маємо діяти в правовому полі, звичайно, але в історії Верховної Ради багатьох скликань були політичні рішення, політико-правові рішення... Якщо, скажімо так, ці депутати навіть у цей період зараз війни і відкритих всередині політичних протистоянь, які полягають в тому, що люди проти ОПЗЖ, колишнього і нинішнього, як би воно не називалося, люди проти певних конфесій церковних, люди проти цього руского міра, руского духа, то якщо колеги цього не зрозуміють, не відчують, і не почнуть працювати на благо України, то, звичайно, тема політико-правових рішень щодо цієї фракції у Верховній Раді вона буде продовжуватися”, - сказав Корнієнко, відповідаючи на запитання, чи є вихід із ситуації, коли депутати фракції “ОПЗЖ” продовжують виконувати обов’язки народних депутатів до завершення строку обрання всупереч розпуску фракції.

Читайте також: Корнієнкопро нову «ОПЗЖ»: Які літери не бери, одне слово виходить

Водночас він зауважив, що “зміни в Конституцію наразі неможливо прийняти, це заборонено у воєнний стан”.

Корнієнко зазначив, що закон не має зворотної дії. Тож з ухваленням відповідних змін чи законів, по-перше, “буде можливість уникнути цього в майбутньому". А по-друге, якщо хтось із депутатів виявиться колаборантом - зі складу інших нинішніх фракцій чи колишніх, то його можна буде позбавити мандата.

“Але не треба також забувати про традиційний механізм - вирок суду. Я думаю, що, я так чув, що серед колег із ОПЗЖ не один точно депутат вже з підозрами, і з потенційними підозрами. Один за ґратами, з запобіжним заходом, але ще без вироку суду”, - сказав Корнієнко.

Читайте також: У Раді закликають заборонити ОПЗЖ брати участь у засіданнях

Як повідомлялося, 12 травня 2022 року Олександр Корнієнко в залі парламенту оголосив про розпуск депутатської фракції політичної партії "Опозиційна платформа - За життя” у зв'язку зі зменшенням чисельного складу цієї депутатської фракції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-