російські «референдуми» на окупованих територіях України не будуть визнані – ЄС

російські «референдуми» на окупованих територіях України не будуть визнані – ЄС

Заява
Укрінформ
Будь-які спроби росії провести так звані "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України з метою проголошення нових "народних республік" чи приєднання до рф є незаконними і не будуть визнані.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявили в місії Євросоюзу при ОБСЄ під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Ми підтверджуємо наше рішуче засудження спроб росії зі створення нелегітимних альтернативних адміністративних структур у Херсоні, Маріуполі та інших містах України. Будь-які спроби росії провести так звані "референдуми" під дулом автомата на територіях, що знаходяться під контролем російських військових, з метою проголошення нових "народних республік" або приєднання до росії є незаконними і не будуть визнані", - йдеться у заяві.

Також в Євросоюзі засудили примусову депортацію громадян України до рф, а також до так званих "фільтраційних таборів".

Читайте також: Держдеп: росія планує провести референдуми щодо «ХНР» та приєднання ОРДЛО

"Ми також засуджуємо введення російського рубля як грошової одиниці, використання російських навчальних програм, зміни назв міст і сіл та їх дорожніх знаків, а також будь-яку роздачу російських паспортів у спрощений та вибірковий спосіб серед громадян України", - зазначається у заяві.

Крім того, у ЄС висловили занепокоєння з приводу того, що російська маріонеткова "адміністрація" в Херсонській області повернула у вжиток російський імперський символ, а оператори мобільного зв’язку в не підконтрольних уряду районах Донецької та Луганської областей використовують російський код країни.

"Ми закликаємо росію повністю поважати суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод і негайно звільнити усіх демократично обраних українських чиновників, які залишаються під вартою в росії", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер у середу заявив, що російська федерація може спробувати у найближчі тижні чи місяці анексувати так звані "днр" та "лнр" і розглядає подібну операцію для окупованої Херсонщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-