У німецьких політиків немає аргументів, щоб відмовити Україні в статусі кандидата у члени ЄС - Кулеба

У німецьких політиків немає аргументів, щоб відмовити Україні в статусі кандидата у члени ЄС - Кулеба

Укрінформ
У німецьких політиків наразі немає жодних раціональних аргументів, щоб відмовити Україні у наданні статусу кандидата на членство в Європейському Союзу на саміті в червні.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільному з міністром економіки та віцеканцлером ФРН Робертом Габеком брифінгу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії зазначив, що надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС на саміті в червні було одним із головних питань переговорів у Німеччині.

«Я сьогодні зустрівся з усіма основними німецькими партіями і з усіма ми говорили, що зараз настав історичний момент – люди в Україні цього хочуть, люди в Німеччині цього хочуть, залишилося політикам подолати старі перестороги і забобони і творити історію – надати Україні статус кандидата в члени ЄС», - сказав Кулеба.

Читайте також: Заявку України на членство в Євросоюзі розглянуть у червні – МЗС Франції

Він додав, що, по-перше, у жодному разі не йдеться про миттєвий вступ України до ЄС без проходження певного шляху.

По-друге, Україна в жодному разі не намагається перестрибнути через чиюсь голову і залишити тих, хто вже чекає на членство.

«Я чув це від багатьох у Берліні. Але я хочу чітко заявити, що надання Україні статусу кандидата на членство – це долучення України до Західних Балкан, які вже перебувають у процесі», - акцентував очільник МЗС.

По-третє, він зазначив, що від початку війни Україна чує з Німеччини та інших країн слова захоплення українцями і те, що Україна належить до європейської сім’ї.

«Надання Україні статусу кандидата на членство в червні цього року – це тест, який або продемонструє, що це були лише слова, і насправді ніхто нас ніде не чекає і не готовий переводити красиві правильні слова у реальні дії. Або це буде підтвердження того, що коли Європа щось говорить, вона саме це має на увазі», - зауважив глава української дипломатії.

Читайте також: Кулеба побачив позитивні зміни у позиції Німеччини щодо України

За словами Кулеби, ненадання Україні статусу кандидата на членство в ЄС буде вбивством надії, яка є в українського народу.

«Зараз унікальний момент, коли 91% українців виступають за членство в ЄС, і коли в Німеччині публічна підтримка інтеграції України в ЄС є найвищою в історії. У політиків зараз немає жодних раціональних аргументів, щоб відмовити Україні. Той, хто наважиться це зробити, на жаль, продемонструє непослідовність європейської політики. Якщо Європа послідовна, то за словами про те, що ми є частиною однієї сім’ї, має настати юридичний акт надання Україні статусу кандидата і фіксація цього моменту в історії», - наголосив міністр.

Насамкінець він зазначив, що, за його враженням від спілкування з німецькими політиками, вони впритул підійшли до роздоріжжя, коли їм треба ухвалювати рішення.

«І саме від них зараз залежить, в який бік поверне історія Європи. Сподіваюсь, що їм вистачить мудрості ухвалити правильне рішення», - резюмував Кулеба.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський поінформував 9 травня, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

Україна планує до кінця тижня завершити роботу над другою частиною опитувальника щодо оцінки відповідності українського законодавства актам права ЄС для отримання статусу кандидата на вступ.

Читайте також: Замість членства в ЄС – Макрон пропонує для України щось незрозуміле

18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-