Зеленський ветував закон про санкції, пов'язані з активами окремих осіб

Зеленський ветував закон про санкції, пов'язані з активами окремих осіб

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб».

Відповідний закон парламент ухвалив 21 квітня, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Цей документ встановлює новий вид санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній чи юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися», - пояснили в ОП.

Водночас зазначається, що закон не встановлює чітких критеріїв, за якими особа може бути віднесена до числа тих, на кого поширюється дія такої санкції.

В Офісі глави держави підкреслили, що це не відповідає вимогам Конституції України.

Також цей закон наділяє новими повноваженнями Національне агентство з питань запобігання корупції стосовно виявлення та розшуку активів, що підлягають блокуванню, фізичних та юридичних осіб, вказаних у рішеннях Ради національної безпеки i оборони, проте ці повноваження НАЗК виходять за межі його компетенції.

Читайте також: Зеленський ветував закон про адмінпроцедуру

Крім того, як зауважили в ОП, документ пропонує доповнити Закон України «Про санкції» положеннями про здійснення Вищим антикорупційним судом (ВАКС) адміністративного судочинства у справах про застосування санкції у вигляді стягнення активів у дохід держави, проте не передбачено внесення відповідних змін до закону «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності ВАКС.

«Ураховуючи викладене, Президент Володимир Зеленський повернув цей закон зі своїми пропозиціями до парламенту для повторного розгляду в сесійній залі», - поінформували в ОП.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-