Болгарія підтримає надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС – Зеленський

Болгарія підтримає надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС – Зеленський

Відео
Укрінформ
На наступному засіданні Європейської ради Болгарія підтримає рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив Президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Києві.

«Окрему увагу приділили руху України до членства в Європейському Союзі. Вдячні пану прем’єр-міністру за чітку і послідовну підтримку європейського майбутнього України. У лютому на нашій зустрічі в Мюнхені ми підписали спільну декларацію про європейську перспективу України і сьогодні я отримав запевнення, що Болгарія підтримає рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС на наступному засіданні Європейської Ради. Я дуже радий, що наші партнери визнають: Україна заслуговує і вже заслужила на пришвидшену процедуру вступу до Європейського Союзу», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Членство в ЄС: у Єврокомісії відзначили роботу України над опитувальником

Глава держави подякував Петкову за його особисту ініціативу щодо збору коштів у Болгарії на підтримку України та наголосив, що прем’єр власним прикладом надихаєте тисячі співгромадян і надалі проявляти солідарність з українцями.

Читайте також: ПАРЄ проголосувала за термінове створення трибуналу для розслідування злочинів рф в Україні

«Понад 90 тисяч українців, передусім жінки, діти, які рятувались від жахів війни, знайшли прихисток у Болгарії. Ми вдячні болгарському народу за гостинність, за підтримку, дійсно зворушливе ставлення», - сказав Зеленський, додавши, що вдячний також за згоду прем’єра Болгарії взяти участь у відбудові південних регіонів України.

Премʼєр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що Україна має отримати чіткий сигнал і чіткий шлях до Європейського Союзу якомога швидше.

«Болгарії дуже важливо, аби Україна мала чіткий шлях до ЄС. Думаю, настав час сказати, що Україна саме належить до ЄС, до європейської родини. Ми повинні дати чіткий сигнал і показати чіткий шлях якомога швидше. І тут ви маєте чітку і голосну підтримку Болгарії», - сказав він.

Читайте також: Україна готова постачати електроенергію до Болгарії

Петков також висловив сподівання, що ця позиція буде підтримана й іншими європейськими колегами.

«Хочу ще раз завітати до України, аби відзначити перемогу і також відзначити швидкий рух уперед до набуття членства в європейській родині. Я дійсно бачу багато синергетичних можливостей для наших двох країн, і Болгарія абсолютно готова вас підтримувати», - наголосив очільник уряду.

Як повідомлялося, 18 квітня Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Читайте також: Заява Шалленберга про вступ України до ЄС викликала дискусію в Австрії

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 18 квітня зазначила, що Україна вже отримала другу частину опитувальника і урядова команда докладе всіх зусиль для якнайшвидшого заповнення і цієї частини, що охоплює оцінку відповідності українського законодавства актам права ЄС.

23-24 червня має відбутися черговий саміт лідерів ЄС, на якому Україна сподівається отримати статус кандидата.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-