Комісія ООН розслідуватиме в Україні всі порушення гуманітарного права

Комісія ООН розслідуватиме в Україні всі порушення гуманітарного права

Укрінформ
Комісія, створена президентом Ради ООН з прав людини щодо розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення рф в Україну, ретельно вивчатиме всі факти.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це заявив голова комісії Ерік Месе під час неформального засідання Ради Безпеки ООН щодо забезпечення відповідальності за звірства, вчинені в Україні.

Месе зазначив, що на засіданні присутні всі троє членів комісії, і він в ролі її голови вперше виступає публічно.

Він зауважив, що від моменту її створення, 30 березня, минуло замало часу, аби робити «довгі заяви», до того ж досі триває набір персоналу.

«Враховуючи цей дуже ранній етап існування комісії, усі троє членів ретельно обміркували, чи варто нам брати участь сьогодні в цьому заході, і ми вирішили зробити це, демонструючи доступність для спілкування з усіма зацікавленими сторонами. Від самого початку ми вважаємо важливим стежити за обговореннями, які стосуються справи», - сказав Месе.

Читайте також: В ООН наполягають: Усі докази воєнних злочинів рф мають бути збережені для суду

За його словами, «відповідальність за звірства є важливим елементом мандата комісії».

«Комісія розслідує всі ймовірні порушення та зловживання правами людини та злочини, пов’язані з порушенням норм міжнародного гуманітарного права», - пояснив він.

Месе висловив упевненість , що зібрані матеріали та докази допоможуть «виконати це величезне завдання». Комісія спиратиметься на роботу місії ООН з прав людини в Україні та на співпрацю з Управлінням Верховного комісара з прав людини. Він також наголосив на важливості координації дій з іншими організаціями, які займаються розслідуваннями воєнних злочинів в Україні, зокрема з Міжнародним судом, «аби підвищити ефективність розслідувань».

Комісія має намір відвідати Україну, додав Месе. Її повноваження охоплюють «усі види звинувачень, незалежно від того, чи отримують вони широке висвітлення в пресі».

Проводячи розслідування, комісія по змозі визначатиме осіб та організації, відповідальні за порушення. Месе підкреслив, що її члени готові спілкуватися з будь-ким, хто може допомогти в цій справі.

Читайте також: ПАРЄ буде підтримувати розслідування вчинених рф порушень міжнародного права

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН провела у середу неформальну зустріч на тему «Забезпечення відповідальності за звірства, вчинені в Україні». Ініціаторами обговорення цього питання виступили Албанія та Франція спільно з Україною. У заході взяла участь перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. В режимі відеоконференції також виступила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, президент Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас оголосив 30 березня про створення комісії для розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення росії в Україну.

Комісія складається з трьох осіб - Еріка Месе з Норвегії (голова), Ясминки Джумхур з Боснії та Герцеговини й Пабло де Грейффа з Колумбії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-