Рада не змінюватиме Конституцію в частині вступу України до НАТО – Стефанчук

Рада не змінюватиме Конституцію в частині вступу України до НАТО – Стефанчук

Укрінформ
Верховна Рада не змінюватиме Конституцію в частині вступу України до НАТО.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив в інтерв’ю виданню "Українська правда", повідомляє Укрінформ.

"Не будемо. Зміна Конституції – не є і ніколи не буде самоціллю. Це інструментарій. Ніхто ніколи не робив блага з того. Ну, внесли одні зміни, другі. Вони результативні лише тоді, коли з них є ефект. Ми можемо 150 разів записати в Конституції будь-що, але якщо з нього немає ефекту, то це декларативні норми", – наголосив Стефанчук.

Він підкреслив, що основним пріоритетом для української влади наразі є безпека кожного громадянина України. Саме для цього, за його словами, напрацьовуються безпекові гарантії.

"Нам важливі реальні гарантії. За кожен день зволікання громадяни України розплачуються своїм життям. Для мене як представника вищого політичного керівництва держави саме це є пріоритетом, щоб в Україні перестали гинути люди, щоб люди перестали платити своїм життям за європейську мрію, за безпекову мрію, за все інше", – додав спікер українського парламенту.

Водночас він підкреслив, що відповідні гарантії безпеки України мають принципово відрізнятися від Будапештського меморандуму.

"Якщо ми отримаємо гарантії, ми будемо використовувати ці гарантії, а будь-що, що записано в Конституції щодо НАТО, щодо ЄС, – це наші перспективні бачення на майбутнє. Нам потрібні гарантії зараз, а не в майбутньому. Ми вже підписали Будапештський меморандум на майбутнє, який перевірку не пройшов", – констатував Голова ВР.

Читайте також: «Ці прізвища вже з'являлися в пресі»: Стефанчук розповів про депутатів, які втекли за кордон

Стефанчук вважає, що угода про безпекові гарантії для України має бути чітко прописана, юридично вмотивована та давати можливість сказали кожному українцю: "Війна завершена. Гаранти безпеки стоять. У разі чого вони зроблять перше, друге, третє, четверте. Давайте відбудовувати країну".

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня делегація України за результатами переговорів з російською федерацією у Стамбулі оголосила пропозицію підписати міжнародний договір про гарантії безпеки для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-