Посол в Австрії: Нейтралітет - не опція для України, її майбутнє в НАТО

Посол в Австрії: Нейтралітет - не опція для України, її майбутнє в НАТО

Укрінформ
Посол України в Австрії Василь Химинець переконаний, що нейтралітет не є опцією для України, і майбутнє країни - в НАТО.

Як передає Укрінформ, про це український посол заявив в інтерв’ю провідній австрійській газеті Die Presse.

"Нейтралітет явно не є опцією для України. Можна побачити, які безпеково-політичні уроки зробили Фінляндія та Швеція. А зараз також "путінферштеєри" в Австрії та Німеччині хочуть нас переконати, що Україна ніколи не повинна вступати в НАТО, бо інакше ми спровокуємо путіна", - заявив Химинець.

Посол додав, що сам собі термін "розширення НАТО на схід" є неправильним, адже країни Східної Європи вступили в НАТО добровільно, шукаючи захист. "Я бачу майбутнє України в НАТО. Я знаю, що це буде важко, тому що всередині Альянсу все ще є занепокоєння. Але після війни у ​​нас буде новий безпековий порядок у Європі", - заявив посол.

Коментуючи питання про те, що НАТО навряд чи прийме країну зі "спірними" кордонами, Химинець наголосив на тому, що "для нас кордон з росією чітко визначений" та вказав на той факт, що у 1955 році Альянс прийняв до свого складу ФРН.

Читайте також: У міноборони Австрії знищення крейсера "москва" назвали стратегічним успіхом ЗСУ

Дипломат також указав на те, що російське вторгнення "дерусифікувало Україну", приносячи страждання мільйонам українців, і що сусідство з росією в майбутньому "буде виглядати зовсім інакше", а українському народу доведеться "бути готовим будь-якої хвилини до нового нападу з боку росії".

Химинець наголосив, що швидкі поставки Україні необхідної зброї та швидке введення подальших жорстких санкцій проти рф приведе до скорішого завершення війни.

При цьому він указав на те, що Україна не сподівається на поставки зброї з нейтральної Австрії, але очікує на "потужну фінансову та економічну допомогу". За його словами, така допомога вже надходить і, на переконання посла, федеральний уряд і надалі буде допомагати Україні.

Дипломат також наголосив на важливості застосування енергетичних санкцій проти рф з метою позбавлення москви фінансів на продовження війни проти України. "Європа та Австрія мають поставитися до цього серйозно. Так, цей бойкот вдарив би й по австрійській економіці... Але я звертаюся до австрійців з проханням зробити висновки з путінського геноциду в Україні", - додав він.

Читайте також: Австрія відмовилася від російської нафти

Посол закликав такі міжнародні компанії, як "Райффайзенбанк", вийти з росії. "Вони підтримують режим путіна, сплачуючи податки, які потім також використовуються на війну. Згідно з повідомленнями, "Райффайзенбанк" розглядає можливість виходу з російського ринку. Але, на жаль, цей розгляд ще триває", - заявив Химинець.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно протистоять російським військам і завдають їм великих втрат.

Фото: facebook.com/ukremb.at

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-